Kager,  Opskrifter

Citronmoussekage med browniebund, knas og karamelganache

Jeg håber, du har set min guide til chokoladesnirkler. Måske du endda har givet dig i kast med at lave snirklerne..?  Hvis ja, så er du allerede klædt fuldt på til at lave denne kage, der netop er pyntet med de fineste chokoladesnirkler. Og hvis ikke, så bare rolig! Du kan jo passende øve dig til denne kage  – og ellers kan du sagtens lave kagen uden, da den i sig selv smager fantastisk.

Det er ikke kun mine ord, men også de heldige smagsdommere. Kagen lavede jeg nemlig for et par uger siden til min mors fødselsdag og den blev godkendt af alle.

En blød brownie, en sød ganache og en syrlig citronmousse er bare en skøn kombination, så derfor skal i selvfølgelig ikke snydes for en opskrift, som følger nedenfor.


Citronmoussekage med browniebund, knas og karamelganache

 Browniebund

 • 60 gram smør
 • 60 gram sukker
 • 45 gram brun farin
 • 1/2 spsk rapsolie
 • 1/2 tsk vaniliepasta
 • 1 æg
 • Et nip havsalt
 • 35 gram hvedemel
 • 20 gram kakaopulver
 • 60 gram mælkechokolade

Smelt smør ved lav varme og lad det køle en anelse. Rør sukker, brun farin, olie og vaniliepasta i. Tilsæt æg og salt og rør igen det hele godt sammen. Sigt mel og kakaopulver i, og vend det til dejen netop er blandet. Hak nu chokoladen groft og vend det i dejen.

Placér en kagering på cirka 17-18 cm i diameter på en bageplade beklædt med bagepapir. Vend dejen ud i kageringen og fordel dejen i et jævnt lag. Bag brownien ved 175°C varmluft i 12-15 minutter til man kan røre midten, og den netop virker til at have sat sig, men stadig er blød. Kør en kniv forsigtigt rundt langs kagen for at skære den fri fra kageringen og lad dernæst bunden køle. Rengør kageringen og kom kageplast langs indersiden af kageringen. Sæt den stramt rundt om brownien.

Pistacieknas

 • 50 g sukker
 • 50 g afskallede, salte pistacienødder

Kom sukkeret i en tykbundet gryde og smelt det ved middelhøj varme til en gylden karamel. Når sukkeret er helt smeltet og har den rette farve, tilsættes pistacienødderne, og det røres godt sammen. Sukkeret sætter sig hurtigt, når de kolde pistacienødder røres i. Derfor bør du efter sammenblanding, få karamel-nøddemassen ud på et stykke bagepapir, hvor det kan få lov at sætte sig og køle helt.

Hak derefter knasen groft og fordel i et lille lag ovenpå brownien.

Karamelliseret hvid chokolade ganache

Smelt chokoladen over vandbad og sæt den til siden. Lun fløden op i en gryde, og når det er lige under kogepunktet, tages gryden af varmen. Fløden hældes over chokoladen ad nogle omgange. Rør grundigt til en ensartet masse efter hver gang, du har hældt lidt fløde i.

OBS: Du vil godt kunne opleve, at ganachen ikke er fin og blank efter første tilsætning af fløde, men bare rolig, den skal nok samle sig og blive fin i sidste ende.

Hæld nu ganachen ovenpå brownien med knasen og fordel det forsigtigt med en dejskraber. Sæt kagen på køl i minimum tre timer til ganachen har sat sig.

Citronmousse

 • 4,5 blad husblas
 • Skal af 2 store øko citroner
 • 1,5 dL citronsaft (svarende til saften fra 3-4 citroner afhængigt af størrelse).
 • ½ tsk vaniliepasta
 • 120 g sukker
 • 3 pasæggeblommer
 • 75 g past æggehvide
 • 20 g sukker
 • 1,5 dL piskefløde

Inden du går i gang befries brownien med pistacieknas og karamelganache fra formen og placeres på det ønskede serveringsfad. Kageringen udvides nu, så der er ca. 1 cm ekstra hele vejen rundt om brownien. Kageringen beklædes med kageplast. Tape evt. kageringen fast til fadet, så du er sikker på, at den bliver stående. Du er nu klar til at lave moussen.

Udblød husblassen i koldt vand. Kom citronskal og -saft i en lille gryde med de 120 g sukker og vaniliepasta. Sæt gryden over middel varme og lad massen ramme kogepunktet. Rør lidt i gryden med et piskeris undervejs. Tag gryden af varmen og tilsæt æggeblommerne i en tynd stråle under piskning. Vrid herefter husblassen fri for vand og opløs den i den varme citron-æggemasse. Lad den varme masse køle til lillefingervarm.

Pisk imens æggehviderne stive med de 20 g sukker i en ren skål. Pisk i en anden skål fløden til en let skum. Når citron-æggemassen er kølet, vendes fløden forsigtigt i ad tre omgange, og det hele vendes forsigtigt med de stiftpiskede æggehvider.

Hæld moussen forsigtigt over kagen. Moussen bør være rimelig flydende, så det burde ikke være noget problem at få den ned i mellemrummet mellem kageringen og brownien samt at få en fin, glat overflade på moussen. Stil forsigtigt kagen på køl til moussen har sat sig.

TIP: Lad evt. kagen stå på bordet i 15-20 minutter, hvorefter moussen ikke længere er ligeså levende og du kan bedre komme til at vippe lidt med fadet en smule uden at moussen bevæger sig for langt op af kanterne.

Lad gerne kagen stå på køl natten over og ellers 4-5 timer.

Krystalliseret karamelliseret hvid chokolade (kan udelades)

Kom sukker og vand i en lille gryde. Kog det op til ca. 130 grader (et par grader til og fra er ikke så vigtigt). Hak imens chokoladen groft.

Når sukkersiruppen rammer de ca. 130°C tages gryden af varmen. Hæld chokoladen i gryden og pisk med fuld kraft i gryden til du får nogle mindre stenlignende klumper.

Hæld den krystalliserede chokolade ud på et stykke bagepapir og lad det køle. Vend det evt. med en smule guldstøv.

OBS: Du skal ikke bruge al den krystalliserede chokolade, men det er svært at lave en mindre mængde sukkersirup, hvis du skal måle temperaturen samtidig. Den krystalliserede chokolade kan til gengæld holde sig 1-2 måneder og bruges til at pynte andre kager!

Chokoladesnirkler

(se evt. min how-to guide på chokoladesnirklerne HER)

 • 200 g gold chokolade (eller erstat det med hvid chokolade)

Klip et par stykker tykt kageplast på ca. 40 cm ud og find 4-6 små kageringe på 5-6 cm frem samt et stykke bagepapir, en lille vinklet paletkniv og en takket dejskraber.

Temperer chokoladen – hvis du er i tvivl kan du finde en gammel guide her.

Hæld nu lidt af chokoladen ud på kageplasten og smør det ud i et jævnt lag. Kør den takkede dejskraber igennem kageplasten for at lave chokoladestriberne. Twist kageplasten til en spiral og hold den på plads med kageringene. Lad chokoladen sætte sig – evt. på køl, hvorefter de befries fra kageplasten.

Twist snirklerne fri fra hinanden så de er klar til brug.

Pyntning

 • Skovsyre
 • Guldstøv
 • Og selvfølgelig chokoladesnirkler, krystalliseret chokolade og evt. en rest gemt pistacieknas.

Fjern kageringen fra kagen og brug en skarp, varm, lille kniv til at køre rundt mellem kage og kageplast for at fjerne kageplasten og stadig få en flot kant

Pynt nu kagen med chokokoladesnirklerne,  skovsyre, guldstøv, lidt af det gemte pistacieknas fra tidligere samt krystalliseret, karamelliseret hvid chokolade.

Så er det bare at servere kagen 🙂
Tak fordi du læste med. Jeg håber, du kan bruge opskriften!

De bedste hilsner Tenna.


 

6 kommentarer

 • Dina Lie Nielsen

  Hej!
  Kagen ser lækker ud og jeg elsker citron, så den må prøves her til påske!
  Hvor mange personer rækker den mon til? -Og kan man evt supplere med et lag citrongele på toppen?
  mvh
  Dina

  • Tenna S

   Hej Dina,

   Tak, det betyder meget! Og det lyder kun lækkert med et lag citrongele ovenpå 🙂

   Det er lidt en individuel sag, hvor meget kagen rækker til. Men jeg vil umiddelbart sige otte voksne.
   Håber du får bagt en lækker kage.

   Mange hilsener,
   Tenna.

   • Lykke

    Hej ☺️
    Jeg har netop lavet den 10 lags kage og er ret stolt, den blev god!
    Jeg leder efter en kage jeg vil bage til min søns dåb og drømmer om den har et knasende element. Denne var god, dog lidt sød og tænkte at lave den med en bærblanding istedet for jordbær… Men nu faldt jeg over denne.. Tror du den ville fungere som lagkage? Altså måske lave et par alm bunde eller noget..? Tak for en dejlig side!

    • Tenna S

     Kære Lykke,

     Hvor er det dejligt at høre du har lavet min 10-lags lagkage og det lyder til det gik rigtig godt. TAK for dine fine og ærlige ord:-) Jeg tænker sagtens du kan lave den som lagkage og du kan også sagtens skifte jordbærrene ud med f.eks skovbær til at give lidt mere syre.

     Du kan sagtens bruge moussen og evt. all-bran knasen og kombinere i en lagkage med helt klassiske lagkagebunde. Dem har jeg også liggende på min hjemmeside. Du kan evt. tilsætte citronskal til lagkagebundene for ekstra friskhed. Også gerne parre den friske mousse med en fyldig mousse som chokolade (men det er selvfølgelig helt op til dig)! Skriv endelig igen. Jeg glæder mig til at høre hvordan det er gået.

     Mange hilsener,
     Tenna.

  • Tenna S

   Hej Hanne
   Tak for dit spørgsmål.

   Kagen kan sagtens fryses, og du kan lave kagen én dag i forvejen uden at du behøver fryse den 🙂

   De bedste hilsner Tenna.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *