How to

How to: Chokoladesnirkler

Dagens ’how to’-guide’ byder på chokoladesnirkler. Du har formentlig set de skinnende snirkler på flere af min kager. Det er nemlig en måde, hvorpå jeg elsker at pynte mine kager. Det giver kagen lidt højde, også er det en fascinationsfaktor uden lige. Og når man først har lært det, så er det nu ret simpelt!

Jeg har både tekst, billeder og supplerende videoklip med i denne guide til at hjælpe dig godt igennem processen. Jeg har delt guiden op i tre dele 1) forberedelse, hvor jeg giver tips til udstyr, 2) kort om chokolade og mængde og 3) snirklerne, hvor jeg gennemgår, hvordan du laver snirklerne.

Guiden indeholder en række hjælpende beskrivelser, tips og tricks undervejs. Det kan derfor virke mere besværligt at lave snirklerne end det reelt er. Så lad dig ikke slå ud af den lange tekst og de mange billeder. Jeg har bare forsøgt at beskrive ALT, så du også kan bruge guiden som en lille problemløser.

Det er meget længe siden, at jeg sidst har lavet en how-to, men jeg lover, der kommer flere af dem her i 2020. Og hvis du sågar sidder med noget, som du godt kunne tænke dig en how to guide på, så må du endelig smide en kommentar!


How to: Chokoladesnirkler

Forberedelse: Klip et par stykker tykt kageplast, der er ca. 40 cm lange og find 4-6 små kageringe på 5-6 cm frem samt et stort stykke bagepapir, en lille vinklet paletkniv og en takket dejskraber (se billede nedenfor). Den takkede dejskraber kan se ud på forskellige måder. Hvis det er første gang, du skal lave snirkler, er det nemmest med én skraber, hvor takkerne er brede, så der er længere afstand mellem chokoladestriberne, og du risikerer ikke, at chokoladen flyder sammen 😉 Disse skrabere kan du få lidt forskellige steder. Den store kommer fra et bagesæt fra Ikea, og den anden har jeg fra et sæt med flere forskellige små dejskrabere.

Disse redskaber bruger jeg til at lave snirkler. Hvilken type af takket skraber, du benytter, kommer an på erfaringsniveau og, hvor brede du ønsker snirklerne. Den store skraber med de brede takker er dog nemmest at arbejde med.

Inden du går igang med chokoladen kan du med fordel ‘sætte udstyret op’ . Læg derfor kageplasten udstrakt på bagepapiret, så du er klar til senere at hælde chokoladen ud på dem. Hvis kageplasten gerne vil rulle sammen, som det var tilfældet for mig da jeg tog billleder og video til denne guide, kan du bruge kageringene til at holde dem udstrakte (se evt. den første video længere nede i guiden).

Gør kageplasten klar inden du går igang med at temperere chokoladen.

 

Chokolade: Temperér nu ca. 200 g chokolade. Se evt. én af mine første how to, der netop handler om chokoladetemperering. Du kan selvfølgelig bruge lige den chokolade (hvid, lys, mørk etc.), som du ønsker. De 200 g chokolade rækker snildt til snirkler på tre stykker kageplast.

NOTE: Du kan sagtens opskalere mængden af chokolade, hvis du ønsker at  lave flere snirkler. Såfremt du kun skal bruge et par snirkler, og derfor kun vil lave snirkler på ét stykke kageplast anbefaler jeg, at du stadig tempererer 200 g chokolade. Det kan være svært at styre tempereringen med mindre end 200 g chokolade, og det overskydende chokolade kan du uden problemer gemme til en anden god gang.

Snirklerne: Hæld en lille bane af den temperede chokolade ud på kageplasten (Hvis du får hældt for meget chokolade på kageplasten, kører du det bare ud på bagepapiret, også er der ingen skade sket 😉 ).

Smør herefter chokoladen ud på kageplasten med den vinklede paletkniv i et par lange strøj. Sørg for at der er et jævnt lag chokolade på kageplasten samt at der er en passende mængde.

Video 1 af 3. Chokoladen hældes ud på kageplasten og fordeles i et fint lag.

Lad chokoladen sætte sig en anelse (ca. 20-30 sekunder) og kør dernæst en takket palet igennem for at danne lange striber af chokolade. Tør det overskydende chokolade af på bagepapiret, efter hver gang så det ikke sætter sig fast i takkerne, og du dermed undgår at skulle rense dejskraberen inden næste runde. Sno kageplasten som i videoen nedenfor, for at lave formen på snirklerne. Brug nu to kageringe pr. stykke kageplast til at holde formen på snirklerne til chokoladen har sat sig. Alternativt kan de muligvis stå af sig selv, men jeg synes nu, det er rart at have kageringene, så jeg er sikker på, at de holder formen.

Video 2 af 3. Chokoladestriberne laves og efterfølges formes snirklerne. 

Hvis det er muligt, kan du med fordel smide snirklerne på køl i 5-10 minutter, så chokoladen sætter sig lynhurtigt. Den hurtige afkøling medvirker desuden til, at du får en mere blank overflade end hvis de blot sætter sig ved stuetemperatur.

Når chokoladen har sat sig, skal chokoladesnirklerne befries fra kageplasten (se nedenstående video). Du kan efterfølgende skille snirklerne fra hinanden ved at sno/twiste dem ud af hinanden.

Video 3 af 3. Chokoladesnirklerne befries fra kageplasten. Sam I måske kan se i videoen går det ikke helt glat, men det lykkes alligevel ganske fint. 

Det gør ikke noget, hvis de yderste snirkler knækker, de er som oftest blevet tynde eller skæve alligevel 😉


TIP I: Hvis du vil gøre dine snirklers udtryk lidt mere ekstravagant, kan du drysse kageplasten med guld-/rosa- eller sølvstøv inden du hælder chokoladen på. Du kan også drysse med små guldflager efter, du har lavet chokoladestriberne, men inden du snor kageplasten.

TIP II: Snirklerne kan laves god tid i forvejen, og hvis du gør dette, kan du med fordel vente med at befri snirklerne fra kageplasten, til du skal buge dem.

TIP II: Det gør ikke noget, hvis dine snirkler blevet for store til kagen, du kan bare knække af til den længde, som du ønsker.


Jeg håber min guide har været fyldestgørende, og du har kunnet bruge den! Skriv endelig hvis du har et spørgsmål eller der er noget, som du stadig synes er uafklaret.
Rigtig god arbejdslyst!

De bedste hilsner Tenna.


 

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *