Croissanter, snurrer m.m.,  Opskrifter

Julebag IV: Appelsinsnurrer med marcipan

Så er det blevet tid til min sidste opskrift i denne jule-serie, og det har været så dejligt med Jeres fine respons på alle mine opskrifter. Til den nye læser har jeg både delt min opskrift på både brunkageflødeboller, juletræstalkage og sidst men ikke mindst min efterhånden traditionsrige risalamande cheesecake. Jeg håber, du har fået prøvet nogle af opskrifterne eller har planer om at kreere dem i juleferien :-p

Jeg har i hvert fald hørt fra flere af Jer, der vil lave min risalamandecheesecake til jul, og jeg glæder mig til at se Jeres resultater! :

Men videre til dagen opskrift, der, som titlen angiver, er SNURRER. Jeg har lavet dem i en dejlig juleversion med appelsinskal og marcipan i remoncen. Den friske remonce passer fantastisk til den bløde, kardemommesøde dej. Bag disse snurrer til julebrunchen eller eftermiddagshyggen. Jeg lover dig, at de ikke vil skuffe.

Opskriften er langtidshævet, da jeg som ofte finder det nemmest. Jeg er dog med på, at mange får ideen et par timer inden, de ønsker at bage, hvorfor jeg vil skynde mig at nævne, at du sagtens kan tilsætte den dobbelt mængde gær. Så behøver du ikke sætte dejen på køl natten, men istedet blot lade dem æve på køkkenbordet i 1-1,5 time til dejens volumen er fordoblet.


Appelsinsnurrer med marcipan – opskrift til 16 stk.

Ingredienser

Gærdej:

 • 12 g gær (hvis langtidshævet, alternativt 24 g til kort hævning – se introduktionsteksten)
 • 3,5 dL skummet- eller minimælk
 • 2/3 tsk  kardemomme
 • 3 g salt
 • 40 g æggeblomme (svarende til to blommer)
 • 100 g sukker
 • 550 g hvedemel (proteinindhold gerne 11 g protein pr. 100 g eller derover)
 • 100 g smør

Appelsinremonce:

 • 70 g blødt smør
 • 70 g rørsukker
 • Skal af 1 stor appelsin (øko)
 • 70 g marcipan, revet

Andet:

 • En smule kanel
 • 1 æggeblomme
 • Lidt mælk

Fremgangsmåde

Aftenen forinden: Opløs gæren i mælken. Tilsæt derefter kardemomme, salt, æggeblomme og sukker. Rør til al sukkeret er opløst i mælken og kom derefter melet i dejen. Hold evt. lidt af melen tilbage eller tilsæt lidt ekstra alt efter behov. Dejen skal gerne være fugtig, men give slip, når du let prikker med en fingerspids på dejen efter 10 minutters æltning på en røremaskine ved middelhøj hastighed.

Tag nu smørret direkte fra køleskabet og kom små stykker i dejen lidt ad gangen, mens du forsat ælter dejen på røremaskinen. Når alt smørret er tilsat, fortsæt da æltningen i 5-10 minutter. Dejen skal være helt blank og meget elastisk (jf. billedet nedenfor). Dæk skålen med film eller et fugtigt klæde og sæt dejen til hævning på køl natten over.

TIP: Hvis du ikke har en røremaskine, så fortvivl ej. Jeg har. en guide til håndæltet gærdej på min instagram profil som én af mine fremhævede historier på min profil. Denne metode har jeg udviklet inden jeg selv fik en røremaskine og det virker altså ganske godt! Husk bare på, at desto mere du ælter dejen desto bedre resultat. Som fingerregel 4-5 effektive minutter ved hver æltning 🙂 

Allerede nu kan du med fordel blande alle ingredienserne til remoncen. Rør smør, rørsukker og appelsinskal sammen. Riv marcipanen og kom også den i. Kom remoncen i en lufttæt bøtte eller kom film over skålen og sæt den i et køligt hjørne på køkkenbordet til næste morgen,

Næste morgen:  Rul dejen ud til et rektangel på cirka 50 * 60 cm på et meldrysset. Smør remoncen på dejen i et jævnt lag og drys med et lille lag kanel. Tag fat i dejen på det lange led og fold 1/3 af dejen indover mod midten. Tag dernæst den sidste tredjedel og fold denne indover også. Skær enderne til og skær strimler på cirka 3 cm i bredden. En ad gangen snurres strimlerne: Tag fat i den ene ende med tommel- og pegefinger. Rul dejen omkring og hæft enden fast i bunden. Placer snurrerne med rigeligt mellemrum på to bageplader. Lad dem efterhæve i 30-40 minutter.

Efter hævningen pensles snurrerne med en blanding af æg og mælk og bages ved 180°C varmluft i 12-14 minutter. Du ved, de er færdige, når de er har taget farve hele vejen rundt, og der dufter af hjemmebag i hele køkkenet. Lad dem køle et par minutter på bagepladen, hvorefter de kan nydes helt lune eller flyttes over på en bagerist til yderligere afkøling.Jeg er stærkt begejstret for snurrer i alle afskygninger, hvorfor dette ikke er den første af slagsen, der ligger på bloggen. Jeg håber, du er ligeså begejstret som jeg og kan bruge opskriften!

Du kan altid lege lidt med remoncen ved f.eks. at tilsætte lidt nelliker eller kanel til remoncen, hvis du ønsker at inkorporere flere julekrydderier. Jeg er dog glad for den gennemslagskraft appelsinskallen og marcipanen har remoncen 😉

De bedste julehilsner Tenna.


En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *