Croissanter, snurrer m.m.,  Opskrifter

Veganske croissanter (langtidshævede)

Jeg har bagt croissanter et utal af gange, men har først nu opdaget, at opskriften slet ikke ligger på bloggen.. Den skal der vidst rettes op på før eller siden, det lover jeg!

Men indtil da, kan I få denne ligeså velsmagende version. Den er basseret på min oprindelige opskrift, men med få ændringer, så de bliver veganske. I denne opskrift benytter jeg derfor havremælk og den nye Naturli’ smørblok. Denne ’smør’ er en smule hård og derfor sværere at arbejde med. Så snart du får den banket godt mør (og har vækket hele opgangen med larm), så går det dog ganske let.

Opskriften er som overskriften tyder på langtidshævet, hvilket gør det utroligt nemt at få friskbagte croissanter om morgenen, hvis du har lagt lidt arbejde aftenen forinden. Jeg håber, du kan bruge opskriften.


Veganske croissanter (langtidshævede) – opskrift til 11 små croissanter

Ingredienser

 • 12 g gær
 • 2 dL havremælk
 • 1 spsk sukker
 • ¼ tsk salt
 • 80 g groftsigtet ølandshvede (kan erstattes med hvid hvede eller blot almindeligt hvedemel)
 • 150-200 g hvedemel
 • 200 g Naturli’ smørblok

Fremgangsmåde 

OBS: Vil du have en mere dybdegående forklaring af, hvordan du laver din wienerdej med faldgrupper, så tjek min ’how to’-guide til den perfekte wienerdej lige her. Dette er selvfølgelig en anden opskrift, lidt længere hviletide, men ellers er metoden nærmest den helt samme

Gærdejen: Oplæs gæren i mælken. Tilsæt sukker og salt og rør godt til det er opløst. Rør ølandshveden i og tilsæt  til sidst hvedemelen lidt ad gangen. Ælt dejen ganske let sammen. Den må gerne være en smule klistret, men skal ikke sidde fast på fingrene, når du trykker let på dejen. Pak dejen ind og stil den på køl i en times tid.

Smørbankning: Skær smørblokken over til halv tykkelse og sæt de to halvdele sammen. Bank blokken yderligere flad til en tykkelse på cirka 1 cm mellem to stykker bagepapir. Forsøg gerne at gøre den så kvadratisk som mulig. Udfordringen er, at smørblokken er en del hårdere end en almindelig blok smør. Den skal altså bare have nogle tæks og evt. kan du forsøge at bøje den lidt til sidst, så den bliver mere medgørlig. Det er virkelig værd at bruge lidt tid på at banke smørret mørt. Såfremt smørret er blevet varmt i processen, sættes det på køl lidt tid og ellers kan du lade det ligge, mens du ruller den afkølede, hævede dej ud.

De 27 lag: Rul nu den afkølede, lethævede dej ud, så der er en tyk flade på størrelse med smørblokken og 4 store ’flapper’. Placér smørret på den tykke plade og benyt flapperne til at pakke smørret ind med. Rul dejen ud til et aflangt rektangel med en tykkelse på cirka 1 cm. Fold 1/3 indover midten og den sidste 1/3 over også, så du har tre lag smør. Pak dejen ind i film, og læg dejen på køl i 20-30 minutter.

Gentag processen med udrulning og foldning yderligere to gange med 20-30 minutters hviletid imellem, så du ender op med 27 lag smør. Sæt herefter dejen på køl igen i 20-30 minutter hvorefter den er klar til sidste udrulning og formning af croissanterne.

Formning af croissanterne: Rul nu wienerdejen ud til en firkant på ca. 60 ·20 cm. Croissanterne skal nu formes: På den ene langside af dejen, markér da hver 9’ende centimeter. Gør det samme på den anden side, men forskudt 4,5 cm fra kanten, således at mærket er i midten af de to mærker på den modsatte langside. Brug mærkerne til at skær nu dejen til trekanter: Rul croissanterne og sørg for, at spidsen nærmest sidder på bagsiden, således at croissanterne holder formen, mens de hæver. Sæt croissanterne på en bageplade med bagepapir/lignende med lidt hæve rum imellem. Pak dem godt ind og sæt dem på køl natten over.

Bagning: Næste morgen tændes ovnen på 175°C. Croissanterne fordeles på to bageplader og pensles med havremælk. Bag croissanterne i ca. 12 minutter til de er godt gyldne. Lad croissanterne køle let, hvorefter de er klar til servering

TIP: Kom evt. lidt mørk chokolade ind i croissanterne. Det gør dem kun endnu bedre!Jeg håber, du kan bruge opskriften. Og tøv endelig ikke med at dele Jeres opskriftserfaringer eller skrive, hvis der skulle opstå spørgsmål.

De bedste hilsner Tenna.


 

5 kommentarer

 • Merete

  Hej, jeg kan se at du bruger ca dobbelt så meget smør som i ‘normale’ croissanter. Kan det have sin rigtighed?

  • Tenna S

   Hej Merete,
   Jeg beklager du først får svar nu. Jeg håber svarret alligevel kan bruges. Men ja det er helt korrekt. Der er både hvedemel og grovmel i, så det er bestemt ikke dobbelt mængde smør ift hvedemel. Men vi er selvfølgelig enige om at der er rigeligt med smør i 🙂
   Du kan formentlig også skære ned til 150-180 g smør.
   God Søndag.
   Mange hilsener,
   Tenna.

 • Merete

  Jeg vil prøve at bage veganske croissanter efter din opskrift. Jeg lægger mærke til at du bruger dobbelt så meget smør i forhold til mel som i ‘normale’ croissanter. Kan det have sin rigtighed?

 • Hanne Jensen

  Hej Tenna
  Hvad gør jeg hvis jeg vil bage almindelige croissanter, dvs. ikke veganske?
  Hilsen
  Hanne

  • Tenna S

   Hej Hanne.
   Tak for dit spørgsmål.
   Jeg har ikke en direkte opskrift på almindelige croissanter endnu! Den har jeg aldrig fået skrevet ned og delt..
   Men jeg vil anbefale min opskrift på tebirkes (tennastaerk.dk/tebirkes) også blot bruge dejen og forme dem til croissanter på sammen måde som i denne opskrift. Hvis de skal være langtidshævede, så halvér mængden af gær.
   Jeg håber, det kan bruges.
   Hilsen Tenna.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *