Kager,  Opskrifter

Sesamtærte med chokolade og saltkaramel

Èn blandt mange ting, jeg elsker ved at rejse i udlandet, er at udforske supermarkedernes sortiment af alt fra pasta til grøntsager til chokolade. Oftest forhandler de fødevarer og produkter med smagskombinationer, som ikke er at finde i Danmark. Det giver mig ofte ny inspiration til opskrifter i både det salte og søde køkken.

Og det er netop historien  bag denne tærtes tilblivelse, da den er inspireret af en ganske lækker mørk chokolade med ristede sesam. Tærten er desuden lavet med en lækker saltet karamel, der kun gør tærten ekstra god.

Jeg har fået en del positiv respons på denne tærte og anbefaler derfor alle, der er vilde med chokolade og saltkaramel at lave denne tærte 😉  God bagelyst!


Sesamtærte med chokolade og saltkaramel – opskrift til én tærte på 20 cm i diameter

Sesammørdej

  • 25 g sesamfrø
  • 150 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 75 g koldt smør
  • To dråber vaniliepasta
  • En knivspids salt
  • ½ sammenpisket æg
  • 40 g hvid chokolade til pensling

Rist sesamfrøene let på en pande. De skal ikke være brændte, men blot blive en anelse brunere for at fremhæve deres smag. Stil de letristede sesamfrø til side.

Kom mel, flormelis og smør i en foodprocesser. Kør massen til smørret er findelt i melen og sukkeret. Kom det i en skål og tilsæt vaniliepasta, salt og de ristede sesamfrø. Tilsæt nu det halve æg og saml hurtigt dejen med hænderne.

Pak dejen ind i en pose og sæt den på køl i 1 time eller længere. I ventetiden kan du med fordel lave saltkaramellen, så den kan nå at køle.

Rul herefter dejen ud på et meldrysset bord til en cirkel med en tykkelse på 2-3 mm. Beklæd tærteformen med dejen. Sørg for at trykke den godt op langs siderne og ind i kanten. Skær det overskydende dej af og prik bunden med en gaffel. Blindbag tærtebunden i 15 minutter ved 175°C varmluft, fjern derefter bagebønnerne og bag videre i cirka 10 minutter til den er lys og gylden. Lad bundene køle, hvorefter den pensles med et lille lag hvid chokolade. Lad chokoladen sætte sig helt.

Mørk chokoladeganache:

  • 80 g mørk chokolade
  • 80 g piskefløde
  • 10 g smør

Kom alle ingredienserne i en mikroovnsvenlig skål. Sæt skålen i mirkoovnen i 15 sekunder og rør efterfølgende grundigt i ganachen. Gentag dette indtil chokolade og smør er smeltet, og du har en homogen, blank ganache.

Hæld ganachen i tærten, og sæt tærten på køl i 1-2 timer til ganachen har sat sig.

Saltet karamel:

  • 30 g smør
  • 150 g sukker
  • ½ dL vand
  • 1,5 dL fløde
  • Et par dråber vaniliepasta
  • Lidt havsalt

Afvej smørret og skær det i tern. Kom det på køl til senere. Kom fløde i en lille gryde sammen med vaniliepastaen og lun det under hyppig omrøring over middel varme. Det skal ikke koge, bare dampe.

I en anden og større gryde blandes vand og sukker. Sukkerlagen koges op – udenomrøring – til det er gyldenbrunt. Dette tager lidt tid, men hold godt øje, da der ikke er langt fra perfekt gyldenbrun til brændt karamel.

Når sukkersiruppen har den perfekte gyldenbrune farve, tages gryden af varmen. Fløden tilsættes straks ad en 3-4 omgange under grundig omrøring. Karamellen vil bruse kraftigt op, så brug en grydeske med langt skaft, så du ikke brænder dig på den varme damp.

Smelt nu smørret i den varme karamel og smag til med salt. Lad den køle lidt i gryden, hvorefter den hældes i et rent glas og sættes til afkøling til den er lillefingervarm.

TIP: Du kan sagtens lave saltkaramellen i god tid. Den sætter sig dog en del, så for at få en flot overflade, skal den blot lunes kort i mikroovnen. Den skal lunes tilpas meget til, at den flyder ud og give en hel glat overflade, efter du har rørt i karamellen. MEN den må endelig ikke blive så varm at den smelter ganachen.

Sæt tærten på køl et par timer inden servering indtil karamellen er blevet hel kold. Drys evt. med lidt saltflager.



Opskriften virker måske en anelse lang, men  så snart du er kommet igang lover jeg at det nok skal gå ganske godt.

De bedste bagehilsner  Tenna.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *