Kager,  Opskrifter

10 lags lagkage med mandler, jordbær, chokolade og knas

Én kage, fire elementer og hele 10 lag omringet at et skarpt marcipanbånd! Jeg har aldrig lavet en kage med så mange lag før, men det er egentlig ret sjovt.

Dette er en kage, som imponerer. Ikke kun for sine mange lag, men i ligeså høj grad for de perfekt afbalancerede smage – som bringer tankerne hen på forår, sommer og sol.

Opskriften følger nedenfor. Som altid vil jeg anbefale dig at læse den grundigt igennem inden du går igang. Men et kort oprids af fremgangsmåden får du også her:

Kagens fire elementer gøres klar alle klar (først knas, dernæst ganache, nøddebunde og tilsidst jordbærmousse), hvorefter kagen samles – alle lag kan ligges på samme tid. Kagen sættes på køl natten over, og pyntes næste dag med et marcipanbånd, spiselige blomster og chokoladeflager.


10 lags lagkage med nødder, jordbær, chokolade og knas – en kage på 18 cm i diameter

Karamelliserede All Bran

 • 60 g  let knuste Kellogg’s All Bran
 • 100 g sukker

Fordel sukkeret i et jævnt lag på panden, og smelt det over middel varme. Når al sukkeret er smeltet, godt gyldent og ikke brændt, hældes All Brans’ne på og røres hurtigt sammen med karamellen. Hæld det straks ud på et stykke bagepapir og lad det køle helt.
Når knasen er blevet kold, hakkes den i små stykker.

Chokoladeganache

 • 180 g mørk chokolade
 • 2 dL piskefløde
 • 2 tsk glukosesirup

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Kom piskefløde og glukosesirup i en lille gryde. Lun det op til kogepunktet under hyppig omrøring. Hæld fløden over chokoladen og lad det stå i et lille minuts tid. Rør dernæst i midten af skålen med en dejskraber til ganachen samler sig til en ensartet og blank masse. Lad ganachen stå på køkkenbordet et par timer indtil brug. Den når at sætte sig en smule, så den bliver smørbar, men forhåbentligt ikke helt hård.

TIP: Hvis ganachen skulle nå at sætte sig for meget inden brug, kan du ganske kort give et par sekunder i mikrofonen ad et par omgange og røre godt imellem hver gang.

Mandelbunde

 • 250 g hele mandler
 • 6 past. æggehvider
 • en knivspids salt
 • 200 g sukker
 • 25 g kartoffelmel

Rist mandlerne ved 200°C varmluft i ca. 10 minutter. Lad dem køle helt ned. Blend dem til en grov mel.

Pisk æggehviderne luftige med saltet. Når de er tredobbelt i volumen, tilsættes sukkeret ad et par omgange. Pisk videre til marengsen danner faste toppe.

Bland de malede mandler med kartoffelmel og vend det forsigtigt i de stiftpiskede æggehvider med en dejskraber. Sørg for at komme helt ned i bunden af skålen. Kom dejen i en sprøjtepose, klip et lille hul på ca. 1 cm i diameter og sprøjt dejen ud til fire runde bunde med en diameter på 18-19 cm. Tegn evt. omkredsen af bundende på bagsiden af bagepapiret som guide.

Bag bundende ved 160°C varmluft i ca 20 minutter. Så snart de kommer ud skæres/stikkes bundene til, så de passer præcist ned i din 18 cm kagering. Lad bundende køle helt inden de fjernes fra bagepapiret.

Jordbærmousse

 • 250 g jordbær
 • En knivspids friskkværnet peber
 • 4 blade husblas
 • 3 spsk limesaft
 • 60 g sukker
 • 2,5 dl fløde
 • 1 dl skyr, yogurt eller lignende

Udblød husblassen i koldt vand. Kog jordbær, peber, limesaft og sukker op under låg til jordbærrene er møre. Stavblend til en helt glat pure og rør husblassen i. Lad jordbærsaften køle til lillefingervarm og rør den derefter sammen med yogurten. Pisk fløden til en let skum og vend det sammen med jordbær-yogurt massen ad et par omgange.

Samling af kagen

Kom kageplast langs indersiden af samme kagering (18 cm i diameter), som blev brugt til at skære mandelbundene til. Kom den første mandelbund i, smør 1/2 af ganachen på, fordel et jævnt lag knas, læg endnu en mandelbund på efterfulgt af 1/2 af jordbærmoussen. Kagen sættes gerne på køl i ca. 10-15 minutter, så mousselaget kan nå at sætte sig en anelse inden du fortsætter.

Derefter gentages samlingen i samme rækkefølge: Mandelbund, ganache, knas, mandelbund og mousse. Lad kagen sætte sig på køl natten over.

Tip: På min instagram(@tennastaerk) kan du finde en video (reel), hvor jeg ligger de sidste fem lag i kagen og forbereder nogle af elementerne.

Marcipanbånd

 • 300 g marcipan
 • 20 g glukosesirup
 • ca. 120 g flormelis
 • Flormelis til udrulning

Ælt marcipan, glukosesirup og flormelis sammen. Lad marcipanen hvile i køleskabet i minimum 30 minutter, hvorefter det rulles ud på et flormelis-drysset bord til et langt bånd, der kan nå rundt om kagen. Sørg for at flytte båndet under udrulningen, så det ikke sætter sig fast til bordet. Skær båndet til, så det har en bredde svarende til højden på kagen plus et par millimeter.

Pyntning

Brug en skarp kniv til forsigtigt at skære kagen fri fra kageplasten. Smør et tyndt lag pisket piskefløde på kanten, så marcipanbåndet har noget at hæfte til. Rul marcipanbåndet pænt om kagen og skær lukningen til.

Pynt kagen med spåner af chokolade, spiselige hvide crystantemum blomster og evt. lidt guldstøv.


Der er mange måder at pynte sådan en kage på, så vær’ endelig kreativ.

Rigtig god bagelyst!

De bedste hilsener Tenna.


 

3 kommentarer

  • Tenna S

   Kære Charlotte

   Jeg er virkelig ked af, at jeg ikke har fået svare på din kommentar før nu! Kagen vil sagtens kunne fyres inden du pynter den, den skal bare tøes stille of roligt op på køl over natten for at undgå at den kan komme til at “svede”.

   De bedste hilsener,
   Tenna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *