Brød og boller,  Opskrifter

Mit bedste surdejsrugbrød

Hjemmelavet rugbrød er virkelig nemt at lave! Og ja, det har jeg desværre først fundet ud af for et halvt år siden… men siden da har jeg gang på gang bagt mit eget rugbrød, og selvfølgelig fået udviklet, testet og skrevet en opskrift ned til Jer.

Det eneste det kræver at bage rugbrødet er en form, fem minutters aktivt arbejde også ellers en god portion tålmodighed…

.. og måske lidt planlægning 😉 Et lækkert rugbrød tager nemlig tid at lave, da det skal have lov at hæve længe for at udvikle den bedste smag.
Men hvis du er tålmodig, lover jeg, du får et saftigt rugbrød fuld af smag.

Min opskrift rækker til ét rugbrød, som passer perfekt til en 2 Liters rugbrødsform (min er denne her fra Cook&Baker og jeg er virkelig glad for den, fordi rugbrødet falder SÅ nemt ud af formen efter det er bagt).

Ikke mere snak for mig, nedenfor finder du opskriften.


Mit favorit surdejsrugbrød

Ingredienser

  • 250 g aktiv surdej
  • 5,5 dl vand
  • 25 g maltmel
  • 25 g brun farin
  • 15 g salt
  • 250 g blandede kerner (jeg plejer at bruge solsikkekerner, hørfrø og/eller sesamfrø)
  • 200 g knækkede rugkerner
  • 200 g rugmel
  • Ca. 200 g hvedemel

Fremgangsmåde;

Rør surdejen ud i vandet. Tilsat de resterende ingredienser og rør det hele godt sammen til en ensartet dej. Den skal være relativt våd og have en konsistens, der bedst kan beskrives som en tyk grød.

Hæld dejen over i en 2 liters rugbrødsform smurt med olie. Kom film over formen så det slutter tæt, og sæt dejen på køl natten over.

Næste morgen tages rugbrødet ud af køleskabet og får lov at stå i ca. 8 timer ved stuetemperatur. Dejen skal gerne være hævet så den er et par centimeter fra kanten, når du skal til at bage rugbrødet.

Tip: Det er svært at skynde på sin surdej. Den bestemmer over dig og ikke omvendt, så det er med at lære den at kende.. men hvis du ikke gider vente en hel dag, kan du springe hævningen på køl over og nøjes med at lade rugbrødet hæve i ca. 8 timer ved stuetemperatur. Du får stadig en smuk krumme, et flot hævet brød og en god smag! Personligt synes jeg dog bare smagsudviklingen bliver endnu bedre som med en nat på køl.

Når rugbrødet har hævet, bages det ved 190°C i ca. 45 min. Det skal lyde hult, når du vender det ud af rugbrødsformen og banker det i bunden, hvis det ikke virker færdigt, så give det lidt længere på en bagerist.

Lad rugbrødet køle i 30 minutters tid, hvorefter du kan skære det i skiver (og jeg vil til enhver tid anbefale dig at spise endeskiven helt lun for den er virkelig god friskbagt!).

Rugbrødet kan sagtens holde sig frisk i nogle dage i en pose, men jeg plejer normalt at skære det i skiver og komme i fryseren. På den måde er det som at nyde en skive friskbagt rugbrød hver dag.


Jeg håber, du vil får ligeså stor glæde af den her opskrift, som jeg har.

De bedste bagehilsner Tenna.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *