Blåbær-chokoladetærte
Som tredje og sidste opskrift i min mini-serie med kager til efterårsferiens bagning kommer her en lækker tærte. Tærten af nok den teknisk sværeste af de tre opskrifter, men min vurdering er stadig, at alle kan være med! Det er blot en mørdejsbund med chokoladefyld og en mousse på toppen. Og det kræver altså ingen svære teknikker eller nogen fancy pynt.
Tærtens tilblivelse skyldes egentlig et overskud af mørdej i køleskabet, som jeg ikke synes skulle gå til spilde. Jeg ville gerne prøve at lave en anderledes tærte og fik derfor ideen om at bruge en mousse til at toppe tærten med. Jeg synes, det fungerer helt vildt godt, da sprødheden fra mørdejen komplementerer blåbærmoussen rigtig godt. Samtidig med at der er et lag chokoladefyld, så er alt jo bare godt 😉
Hvis du endnu ikke har set de andre opskrifter i denne mini-serie endnu, finder du opskriften på mine triple chocolate cookies her, og opskriften på et lækkert langtidshævet kanelbrød her.
Blåbær-chokolade tærte – opskrift til to tærter på 20 cm i diameter
Ingredienser
Mørdej:
- 125 g hvedemel
- 25 g mandelmel (kan erstattet med andet nøddemel eller alm. hvedemel)
- 75 g saltet smør
- 50 g flormelis
- 1/2 æg
Chokoladefyld:
- 35 g mørk chokolade
- 25 g smør
- 25 g hvidt sukker
- 1 stort æg
- 1 knivspids fint middelhavssalt
Blåbærmousse:
- 2 blade husblas
- 150 g blåbær
- 4 spsk citronsaft
- 100 g sukker
- 3 dL piskefløde
Pynt:
- Friske blåbær
- Guldstøv (kan undlades)
- Spiselige blomster (kan undlades)
Fremgangsmåde
Blåbærmousse: Udblød husblas i koldt vand. Kom blåbær, citronsaft og sukker i en gryde. Lad massen ramme kogepunktet og kog den under låg i et par minutter til bærrene er godt møre. Sigt derefter massen for at skille saften fra bærrene. Kassér bærresterne. Vrid husblassen frifor vand og rør den i den rene saft, der efterfølgende skal have lov at køle til lillefingervarm. Pisk imens fløden til en meget let skum. Når blåbærsaften er kølet, vendes fløden forsøgt i af tre omgange. Vend godt til moussen er helt homogen. Sæt moussen på køl i minimum fire timer til den har sat sig.
Mørdej: Blend mel, smør og flormelis sammen til en sandlignende masse. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt med hænderne. Sæt dejen på køl i ½-1 time. Rul herefter dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir eller på et meldrysset bord. Dejen skal rulles ud til en tykkelse på 2-3 mm, hvorefter du kan beklæde tærteformen med mørdejen. Prik bunden med en gaffel, og sæt dejen på køl, imens du laver chokoladefyldet.
Chokoladefyld: Hak chokoladen groft og smelt den i en gryde med smørret over lav varme. Tilsæt salt og lad det køle til lillefingervarmt. Pisk imens æg og sukker til en tyk, luftigt æggesnaps, og vend forsigtigt chokolade-smørblandingen i æggesnapsen.
Tag tærtebunden ud af køleskabet og fordel chokoladefyldet ovenpå. Placér tærten på en bagerist i en 170°C varmluftsovn, og bag den i 18-20 minutter til kanten er godt gylden. Lad derefter tærten køle helt ned.
Samling af kagen: Fordel moussen ovenpå den afkølede tærte og glat den ud så godt som mulig med en paletkniv. Lav en krans af vaskede, tørrede blåbær rundt i kanten. Vend evt. nogle af blåbærrene i guldstøv og bryd evt. blåbærkransen med lilla asters eller chrysantenum-blomster.
Opbevar tærten op køl til servering eller servér straks.
Jeg håber, du har synes godt om min lille mini-serie med lækre kager at bage i efterårsferien. Skulle du finde på at benytte en af mine opskrifter, så del endelig et billede med mig.
God bagelyst og rigtig god efterårsferie. Kærligst Tenna.