Brød og boller,  Opskrifter

Surdejsboller med chiafrø og havregryn

I går bagte jeg disse surdejsboller for efterånden 10’ende gang og synes derfor det var på tide at dele opskriften med Jer. Jeg er vild med smagen i disse boller – det tænker jeg, man godt kan fornemme på antallet af gange, jeg har bagt dem 🙂

I min optik kan man sagtens lave bollerne lidt på slum, så hvis du f.eks. ikke har chiafrø, kan de snildt erstattes med birkes, sesamfrø eller hvad du nu ellers har i køkkenskabet.

Opskriften følger nedenfor, og jeg håber du vil give dig i kast med dem næste gang du har lyst til friskbagte surdejsboller!


Surdejsboller med chiafrø og havregryn

Ingredienser

  • 100 g aktivt surdej (læs her, hvis du er i tvivl om, hvad jeg mener med aktiv surdej)
  • 5 dL vand
  • 100 g rugmel
  • 50 g havregryn
  • 15 g chiafrø
  • 15 g honning
  • 350 manitoba hvedemel (eller hvedemel med højt proteinindhold).
  • 1,5 tsk salt
  • Lidt olivenolie

Fremgangsmåde

Eftermiddagen forinden (ca. en 16-17 tiden): Rør surdejen ud i vandet. Tilsæt rugmel, havregryn, chiafrø, honning og ½ af hvedemelen Rør det hele godt sammen og lad det stå i 10 minutter. Tilsæt nu resten af hvedemelen og rør til det er inkorporeret, og du har en relativ fugtig dej, der dog under ingen omstændigheder flyder helt ud.

Tilsæt salt og ælt videre på røremaskinen i cirka 10-15 minutter til du har en elastisk og glat dej. Smør en skål med lidt olie og flyt dejen derover. Dæk skålen tæt til med film og sæt dejen på køl. Inden du går i seng, tages dejen ud af køleskabet, og stilles på køkkenbordet i et køligt hjørne til næste morgen.

TIP: Hvis du er i lidt tidspres, evt. fordi din surdej ikke er helt klar, kan du godt springe trinnet med køleskabet over og blot lave dejen inden du går i seng også bare lade den stå på køkkenbordet. Det vigtigste er, at surdejen er aktiv, så dine boller hæver. 

Næste morgen: Forvarm ovnen til 230-240°C varmluft. Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord og drys lidt mel over af dejen. Dejen er formentlig blevet lidt mere løs over natten, og det er helt fint.

Til at skære bollerne, tag da en dejspartel (eller lignende genstand. Drys den med mel, og hak bollerne ud – én ad gangen og flyt dem over på en bageplade beklædt med bagepapir. Stil bollerne i ovnen, og kom samtidig ½ – ¾ dL vand i bunden af ovnen. Skru ovnen ned til 220°C varmluft og bag bollerne i cirka 20 minutter til de er godt gyldne og lyder hule, når du banker dem i bunden.

Lad bollerne køle let, hvorefter de er klar til servering.


Jeg håber, du kan bruge opskriften. Og hvis du er nybegynder i surdejsverdenen, så har jeg en guide til, hvordan du starter en surdej op her. Så snart du har lavet bollerne et par gange, eller hvis du allerede har erfaring med at bage surdejsboller, er det en virkelig nem og hverdagsvenlig opskrift 🙂

De bedste hilsner Tenna.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *