Brød og boller,  Opskrifter

Boller med havregryn og hørfrø

Alle, der til tider står i køkkenet, kender det sikkert: Du har lige lavet en lækker pastasalat, en ultra velkrydret gryderet eller verdens bedste boller… Du har dog lavet det hele på gefühlen, opskriften har du ikke skrevet ned, og det tager mange forsøg at genskabe den oprindelige ret, hvis det altså overhovedet er muligt.
Dette scenarie var præcis, hvad der skete, da jeg en aften hurtigt skulle sætte nogle boller over til næste morgen. Normalt skriver jeg  mine opskrifter ned undervejs i min lille notesbog, så jeg har opskrifterne og enten kan forbedre dem eller dele dem med Jer, hvis resultatet er tilfredsstillende… Det glippede så bare lige denne ene gang, hvilket har lært mig, at jeg ALTID skal skrive opskrifterne ned med det samme

Det har nemlig krævet ikke mindre end omtrent 10 forsøg at få genskabt den opskrift, jeg i første omgang blev helt forelsket i.. Så selvom jeg har spist mig igennem mange af disse boller i lignende variationer, så er jeg sket ikke blevet træt af dem endnu.

Men nok om historien bag bollerne. Opskriften finder du nedenfor, og håber du finder den brugbar 🙂


Boller med havregryn og hørfrø – cirka 20 boller

OBS: Bemærk at bollerne er langtidshævede og dejen skal stå koldt natten over. 

Ingredienser

  • 20 g gær
  • 1 L. vand
  • 12 g salt
  • 1/4 tsk kardemomme
  • 100 g hørfrø
  • 180 g finvalsede havregryn
  • 200 g fuldkorns speltmel
  • ca. 680 g hvedemel

Fremgangsmåde

Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, kardemomme og rør til al salten er opløst. Rør hørfrø, havregryn og speltmel i. Tilsæt hvedemelen og ælt dejen ved middelhøj hastighed på en røremaskine i 8-10 minutter. Gem evt. lidt mel / tilsæt mere undervejs, således at du få en let klistret dej.

NOTE: Den lange æltetid bidrager til at opbygge et godt glutennetværk. Har du dog ikke en røremaskine, ælt da dejen så længe med en grydeske, du kan. Teksturen af de færdige boller bliver lidt anderledes, men de vil stadig smage rigtig lækkert!

Næste morgen forvarmes ovnen først til 230-240°C varmluft.  Dernæst tage dejen ud af køleskabet og vendes  ud på et godt meldrysset bord. Dejen skæres i cirka 20 stykker med en dejskraber i hård plast – formen er underordnet, da de må gerne være lidt rustikke at se på. Flyt derefter bollerne over på et par bageplader beklædt bagepapir, hvor melsiden af dejen vendes opad.

Bag nu bollerne – gerne en plade ad gangen-  i 18-20 minutter  til de er godt gyldne på toppen og lyder hule, når du banker dem i bunden. Kom gerne 1/2 dL vand i bunden af ovnen samtidig med, at du sætter bollerne ind. Det giver bollerne en lækker, sprød skorpe.

Når bollerne er færdige, kan du med fordel lade dem køle i et par minutter, hvorefter de er klar til at blive serveret! Velbekomme.

TIP: Hvis du skærer bollerne over, og de virker klæg i midten, er det et tegn på, at de skal bage et par minutter længere næste gang. 


Dette er ikke den første opskrift på langtidshævede boller,  som jeg har delt. Men jeg er fan af ‘langtidshævet’, for det tager kun 15 minutter om aftnen, det dobbelte næste morgen også er der lækre friskbagte boller <3

Kærligst Tenna.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *