Kager,  Opskrifter

Klassisk jordbærtærte

Jeg ved, jeg langtfra er den eneste, som elsker en god, klassisk jordbærtærte. Der er noget helt særligt over sådan en jordbærtærte: Om det så er minderne, smagen, udseendet, sommerfølelsen, en blanding eller noget helt femte er måske forskelligt fra person til person.

For mit vedkommende skyldes begejstringen for jordbærtærten en god blanding af det hele. Så længe jeg husker, har min mor nemlig altid lavet en helt fantastisk jordbærtærte – sommer efter sommer. Hvis ikke på eget initiativ så efter store hundeøjne fra mig. Det med jordbærtærter er hun altså bare god til!

I dag vil jeg dele opskriften på min jordbærtærte med Jer. Den er i høj grad er inspireret af min mors jordbærtærte med de klassiske elementer som mørdej, mazarinmasse, chokolade, vanliecreme og friske jordbær- også med et lille twist i form af citron for friskhed og en pyntning, der vil imponere dine gæster.

Opskriften på kagen følger nedenfor.


Klassisk jordbærtærte – opskrift til en kage på 22 cm i diameter

Ingredienser

Mørdej:

  • 200 g hvedemel
  • 65 g flormelis
  • En knivspids salt
  • 100 g smør
  • 40 g sammenpisket æg

Frangipane:

  • 100 g marcipan
  • 100 g sukker
  • 100 g blødt smør
  • 1 lille æg

Vaniliecreme:

  • 3,5 dL sødmælk
  • 4 æggeblommer
  • 100 g flormelis
  • 30 g. majsstivelse
  • Korn fra én vanilliestang
  • 2 dL fløde
  • Skal af ½-1 citron

Desuden:

  • 90 g mørk chokolade
  • 2 bakker jordbær

Fremgangsmåde

 Vaniliecreme – del 1: Kom sødmælk, æggeblommer, flormelis, majsstivelse og vaniliepasta i en gryde. Sæt gryden over middel varme og rør hyppigt i cremen. Når cremen begynder at tykne, røres kraftigt i yderligere 1 minut. Tag herefter gryden af varmen og lad cremen køle lidt inden den hældes i en skål og sættes på køl til den er helt kold.

Mørdej: Blend mel, salt, smør og evt. flormelis sammen i en foodprocesser/minihakker. Kom det i en skål og tilsæt æg (samt flormelis, hvis det ikke tidligere blev tilsat). Saml dejen med hænderne og sæt den på køl i ½-1 time.

Rul herefter dejen ud til en tykkelse på 2-3 mm og beklæd tærteformen med din mørdej. Prik bunden med en gaffel, og sæt dejen på køl i 30 minutter.

Frangipane: Mens dejen køler kan frangipanen laves. Pisk sukker, smør og marcipan sammen i en skål. Tilsæt ægget og pisk til en cremet, ensartet masse. Fordel frangipanen i et jævnt lag i den ubagte mørdej og bag hele herligheden ved 185°C varmluft i 15-18 minutter til frangipanen er lækker gyldenbrun og mørdejen sprød i kanten.

Lad tærten køle helt, hviket tager et par timer ved stuetemperatur. Smelt herefter chokoladen forsigtigt ved lav varme eller i et vandbad, og fordel den herefter i et jævnt lag ovenpå tærten. Lad  chokoladen sætte sig helt.

Vaniliecreme – del 2: Pisk fløden til en fast skum, og vend citronskal heri. Pisk i en anden skål vaniliecremen lind og vend det i fløden af et par omgange. Fordel nu cremen ovenpå tærten.

Pytning: Rens jordbærrene i koldt vand, og skær dem i tynde skiver. For at lave jordbærrosen skal du starte med at lave en cirkel af tætliggende jordbærskiver i yderkanten af vaniliecremen. Derfra arbejder du dig ind ad ved at lave tilsvarende cirker, der overlapper de foregående. Forsøg så vidt muligt at placere jordbærrene, så spidsen på jordbærret ligger imellem spidsen på de foregående jordbær i det forrige lag. Når du kommer til midten, så benyt nogle af de helt små endestykker til at lave midten.

Drys evt. kagen med lidt guldstøv, og hvis du har nogle jordbærblomster på hånden, vil de også pynte gevaldigt godt.

Herfra er kagen klar til servering. Velbekomme.


Lidt tips, tricks og forklaringer 

  1. Vaniliecremen skal fortsat koges 1 minut efter den er tyknet og fløden skal piskes til en fast skum. Disse to ting er med til at gøre, at vaniljecremen mere fast, således at den ikke falder sammen, når du skærer et stykke af tærten.
  2. Tærteformen med den rå mørdej skal sættes på køl inden bagning. Det skyldes, at du her ikke blindbager dejen, der  forhindrer, at dejen glider for langt ned af kanterne. Ved at stille dejen på køl inden bagning og påfyldning af frangipane, får du en lignende effekt.

Rigtig god bagelyst.
//Tenna.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *