Blandede lækkerier,  Chokolade,  Opskrifter

Chokoladebarer med kaffekaramel og hasselnød

Jeg har længe gerne ville lave mine egne chokoladebarer, men det er aldrig blevet til noget førend i går! Mine første chokoladebarer og jeg er godt tilfreds med resultatet. Jeg havde umiddelbart tænkt, det ville være en stor opgave, der ville blive noget af et rod, men det var det slet ikke.

Disse chokoladebarer indeholder nogle af mine yndlingsingredienser: kaffe, karamel og ristede hasselnødder. Alt sammen overtrukket i en lækker mørk chokolade.

Til chokoladeovertrækket tilsætter jeg lidt kakaosmør. Jeg har skrevet i opskriften, at det godt kan udelades, men kakaosmørret tilsættes for at gøre den færdigtemperede chokolade mere flydende. Det resulterer i, at chokoladen bliver nemmere at arbejde med til overtrækningen. Kakaosmør er desværre ikke helt billigt og havde du spurgt mig for to år siden, ville jeg aldrig nogensinde finde på at købe det. Jeg må dog indrømme, at det er prisen værd.

Opskriften rækker til cirka 9 lækre barer. Velbekomme!


Chokoladebarer med kaffekaramel og hasselnød – opskrift til 9 chokoladebarer

Ingredienser

Kakaomørdej:

  • 90 g hvedemel
  • 40 g hvid hvede (kan erstattes med almindelig hvedemel)
  • 20 g kakao
  • 75 g flormelis
  • en knivspids salt
  • 1/4 tsk vaniliepasta
  • 75 g smør
  • ½ stort æg

Ristede hasselnødder:

  • 60 g hasselnødder

Kaffekaramel:

  • 3 dL fløde
  • 3 tsk god instant kaffe
  • 150 g sukker
  • 75 g lys sirup

Chokoladeovertræk:

  • 300 g mørk chokolade
  • 30 g kakaosmør (kan udelades)

 

Fremgangsmåde

Kakaomørdej: Bland mel, kakao, flormelis, salt, vaniliepasta og smør i en foodprocesser. Kør det til smørret er godt smuldret i melet. Tilsæt ægget og saml dejen med hænderne. Ælt endelig ikke mørdejen mere end nødvendigt. Det har den ikke godt af. Pak dejen ind i film eller en frysepose og læg den på køl i ½-1 time.

Rul nu dejen ud til en tykkelse på 6-8 mm. Stik en bund ud, men mål passende til en rugbrødsform på 20 x 12 cm. Brug evt. et målebånd, så du kan måle de præcise indre mål af din form et par centimeter fra bunden (hvor du forventer bunden skal være. Fjern mørdejsresterne og prik bunden med en gaffel. Bag bunden ved 170°C i cirka 10 minutter. Da det er en kakaomørdej, er det desværre svært at se, hvor meget den har fået. Prøv dig dog frem alligevel og forvent i omegnen af de 10 minutter, hvis du har en normal, velfungerende ovn. Lad bunden køle og skær den evt. yderligere til.

Ristede hasselnødder: Rist hasselnødderne i ovnen ved 200°C i 8-10 minutter. Kom hasselnødderne på et rent viskestykke og gnid skallerne af. Sæt de afskallede hasselnødder til side.

Kaffekaramel: Før du går i gang med karamellen skal du forberede din form. Opskriften passer  som tidligere nævnt til en rugbrødsform på 20 x 12 cm. Formen skal smøres godt med et lag smagsneutral olie. Sørg for at komme helt ind i kanterne. Klip nu et stykke bagepapir til, så det kan ligges på det brede led i formen og gå op over siderne. Sørg for at bagepapiret ligger helt glat til i kanterne.

Og nu til karamellen. Kom alle ingredienserne i en gryde (der skal være god plads efter ingredienserne er hældt i gryden, da det vil boble en del op). Sæt gryden ved middelhøj varme og lad karamelmassen ramme kogepunktet under hyppig omrøring. Når det rammer kogepunktet skues ned til middel varme og et termometer sættes i massen. Karamellen skal nemlig ramme præcis 115°C for at få den ønskede konsistens. Du skal helst ikke røre for meget i karamellen, men da det desværre tager uendelig lang tid at komme fra 100°C til 115°C, skal du røre i lidt i karamellen undervejs med en dejskaber eller grydeske (ikke piskeris). Dette for at undgå, at karamellen brænder på.

Når karamellen rammer 115°C tages gryden af varmen. 2/3 af karamellen hældes op i den forberedte form, hasselnødderne fordeles i et jævnt lag ovenpå, hvorefter den sidste 1/3 af karamellen hældes over. Sørg for at alle hasselnødderne er dækket af karamel og at overfladen bliver helt glat. Lad karamellen stå i et par minutter og sætte sig en anelse. Tag derefter din mørdej og læg den over. Sørg for at den hæfter til karamellen og sæt derefter baren på frost i 30-40 minutter.

Samling og overtræk: Tag den halvfrosne bar ud af fryseren og befri den forsigtigt fra formen. Skær evt. enderne til, hvis det er nødvendigt. Skær derefter ni barer med en bredde på 2 cm. Sæt dem tilbage på frost, mens du tempererer chokoladen. Du kan følge min guide til chokoladetemperering her med den ene tilføjelse, at kakaosmørret skal tilsættes i trin 1. Altså i den portion chokolade, du varmer op.

Når chokoladen er klar, skal barrene blot overtrækkes. Der findes flere metoder til dette. Her har jeg valgt at overtrække dem af to omgange. Ved første overtrækning hold da på bunden og dyp dem hurtigt i chokoladen. Ryst det overskydende af.  (Jeg har lagt en lille video under opskriften, så du kan se, hvordan dette trin gøres). Bunden bliver derved ikke dækket af chokolade, men det gøres der nu bod på. Efter at have dyppet alle barer, har chokoladen på den første bar allerede sat sig. Tag derfor forsigtigt fat i baren (brug evt. en handske) og dyp bunden i chokoladen. Du kan sagtens sætte dem normalt tilbage på bagepapiret, mens chokoladen sætter sig.

Barerne er nu færdige. De kan vælge at sætte en halv hasselnød fast i den ene ende straks efter, du har dyppet baren i chokoladen første gang eller blot holde det helt simpelt. Begge dele ser knaldgodt ud.


Video af første overtrækning

 


TIP: Du vil formentlig have nogle mørdejsrester til overs. Hvis du gerne vil bruge dem, så lav lidt ekstra karamel. Så kan du lave nogle små karamelkuber ved brug af en isterningebakke. Bakken skal blot smøres grundigt med en neutral olie, også skal karamellem være godt koldt for at de kan bankes ud af formen. Opbygningen er den samme, som den store bar, men fordelen er, at de ikke skal skæres til.


Jeg håber, du har lyst til at kaste dig ud i det.

God chokolade-lyst 😉  De bedste hilsener Tenna.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *