Kager,  Opskrifter

Citrontærte med timian og brændt marengs

I et forsøg på at komme lidt sol på en ellers rimelig grå dag forleden, fik jeg sådan lyst til at kreere en tærte, der emmer af sommer og sol. Det resulterede så i denne lækre citrontærte – der både er frisk i smag og udseende. En ellers klassisk fransk tærte, der lige har fået et hint af timian 😉

Tærten lavet i en perforeret tærteform, men brug endelig lige den tærteform, du ønsker: Aflang, rund trekantet m.v..

Såfremt du bruger en rund tærteform, anbefaler jeg én på 18-20 cm i diameter, således at mængderne passer til.

Tærten er toppet med en ultra nem marengs, som ikke tager meget mere end 7 minutter at piske sammen. Dermed kan du sagtens lave den lige inden servering uden at være væk fra gæsterne i længere tid. Marengsen skal nemlig helst laves i sidste øjeblik!

Find opskriften nedenfor sammen med en række af billeder og tips. Jeg håber, du vil læse med og give dig ud i at bage tærten <3


Citrontærte med timian og brændt marengs – opskrift til én tærte (ca. seks personer)

Citron-timian-curd

  • 35 g smør
  • ¾ blad husblas
  • Saft og skal af én økologisk, mellemstor citron
  • Bladene fra 2-3 kviste timian
  • 175 g sukker
  • 2 (pasteuriserede) æg

Skær smør i tern og sæt det på køl indtil senere brug. Udblød husblas I koldt vand. Riv skallen af citronen og kom citronsaft og -skal i en gryde med de resterende ingredienser. Varm massen op ved middel varme til det tykner (ved cirka 83°C – brug evt. et sukkertermometer til at følge temperaturen) og gør dette under konstant piskning for at undgå ’røræg’. Ved de 83°C fortsættes opvarmningen under stadig piskning i 30-60 sekunder, hvorefter gryden tages af varmen. Husblassen vrides fri fra vand og opløses i den lune mase. Tilsæt dernæst smørret. Når al smørret er smeltet, og curden er ensartet, overføres den til en skål eller glas og stilles på køl i minimum 4 timer og gerne natten over.

TIP: Hvis du vil have en helt glat curd, kan du si timianblade og citronskal fra inden du sætter den på køl.

Mørdej

  • 130 g hvedemel (gerne kagehvedemel fra Finax)
  • 20 g rismel
  • 75 g koldt smør
  • 50 g flormelis
  • 1/2 sammenpisket æg

Kom hvedemel, rismel, flormelis og smør i en minihakker/foodprocesser og blend det sammen. Tilsæt det halve sammenpiskede æg og saml dejen med hænderne. Sæt dejen på køl i ½-1 time.

Rul dejen ud til en tykkelse på ca. 2 mm på et meldrysset bord. Beklæd tærteformen* med dejen og prik bunden med en gaffel. Sæt tærtebunden på køl i cirka 10 minutter inden den blindbages i 20 minutter ved 180°C varmluft, og derefter bages normalt i yderligere ca. 10 minutter til bunden er flot gylden. Lad bunden køle helt, og løsn den fra tærteformen, men lad den stadig sidde i formen (for at passe på tærten).

Fordel nu et lag lemoncurd i de to tærtebunde og sæt tærten på køl, imens marengsen laves. 

*Såfremt du bruger en perforeret tærteform, ala den på billedet, skal du blot bruge formen til at udstikke bunden og dernæst skære nogle lange strimler af dejen til at beklæde siden med. Du kan med fordel rydde en hylde i køleskabet, så du kan sætte hele bagepladen ind, ellers kan det hurtigt blive lidt svært at flytte rundt på formen, der ikke har nogen bund.

Marengs – laves umiddelbart inden servering. 

  • 75 g pasteuriseret æggehvider
  • 75 g hvidt sukker

Kom æggehviderne i en helt ren skål. Pisk dem let luftige med en elpisker og begynd herefter at tilsætte sukkeret lidt ad gangen. Når al sukkeret er tilsat, piskes fortsat til marengsen danner stive toppe.

Fordel nu marengsen på kagen. Du kan blot smøre den ud på tærten og give det et bølget mønster ved brug af en ske. Alternativt kan du komme marengsen i en sprøjtepose med en flot tyl og sprøjte små dutter på kagen. Her er plads til at være kreativ

Brænd nu marengsen let med en gasbrænder. Pynt med lidt guldstøv/-flager, timiankviste og evt. skovsyre.

Kagen er nu klar til servering!


TIP: Hvis du ønsker nogle små portionsanrettede tærter i stedet, kan du sagtens lave mørdejen i små tærteforme (vær’ obs på at de formentlig skal bages i lidt kortere tid). Fyld mørdejsskallerne med lemoncurd og sprøjt en fin top af marengs med en stor stjernetyl (se billedet nedenunder). Jeg tænker, der umiddelbart er til 12-15 små tærter


Lidt billeder fra samlingen af tærten


Smid endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål til opskriften, mulige ændringer eller noget helt tredje.

De bedste bagehilsner fra Tenna 🙂


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *