Desserter,  Opskrifter

Vegansk chokolademousse

Jeg har længe haft lyst til at forsøge mig med nogle af de alternative produkter, der findes på markedet. Der er mange årsager til dette og for bare at nævne én, synes jeg som fødevare-studerende, at det er vældig interessant, hvordan egenskaberne fra to relativt forskellige ingredienser i sidste ende kan være med til at give nogle af de egenskaber, der karakteriserer et givent produkt.

Som udgangspunkt mener jeg ikke, vi behøver sætte labels på den måde vi spiser. Jeg kan dog på mange måder se, hvorfor opskrifter alligevel bliver angivet som enten raw, veganske, glutenfrie osv  – ligesom det gælder for denne opskrift – for netop at definere hvilke fødevaregrupper, der er afskåret fra den givne ret/opskrift.

Til trods for at denne opskrift er vegansk, vil jeg dog nævne, at opskriften er for alle! Den udfordrer det klassiske måde at tænke mousse på, hvilket i mine øjne er helt fantastisk. Særligt fordi, chokolademoussens konsistens er lige i skabet: fast og samtidig utrolig luftig. Desuden kan du ikke smage, at desserten er lavet med kikærtevand! Derfor synes jeg, alle bør prøve denne mousseopskrift.

I opskriften bruger jeg som nævnt væsken fra en dåse kikærter til at lave en marengs. Og hvorfor så det..? Normalt kender man marengs, som værende æggehvider pisket stive med sukker. I denne opskrift erstatter kikærtevandet æggehviderne. Kikærtevandet indeholder proteiner, der er med til at stabilisere skummet ved piskningen, ligesom proteinerne fra æggehviderne er i en klassisk marengs.

Men nok snak, opskriften finder du nedenfor.


Vegansk chokolademousse – opskrift til seks portioner

Ingredienser

  • 2 spsk espresso
  • 2 dL piskbar soya-fløde (evt. fra Alpro)
  • 1,5 dL kikærtevand (vandet fra én dåse kikærter rækker)
  • 40 g sukker
  • 200 g mørk chokolade
  • Chokoladespåner til pynt
  • evt. stedmoderblomster til pynt

Fremgangsmåde

Bryg kaffen og lad den køle. Du kan bruge et espressoshot fra en nespressomaskine eller blot lave en meget stærk kop kaffe.

Afmål 1,5 dL af væsken fra kikærtedåsen og sigt det for at fjerne eventuelle kikærteskaller. Kom det i en skål sammen med sukkeret og pisk til en marengs, der danner faste toppe – ligesom hvis du lavede en æggehvidebaseret marengs.

I en anden skål piskes soya-fløden til en let skum. Stil både marengs og den letpiskede soya-fløde til side.

Hak chokoladen groft og smelt den over middel varme. Rør kaffen i den smeltede chokolade – én spiseske ad gangen. Chokoladen vil ændre konsistens til en ganache-agtig masse, men det er helt fint. Gå endelig ikke i panik. Lad herefter chokolade-kaffeblandingen køle en anelse om nødvendigt.

Vend soya-fløden i chokoladen ad nogle omgange. Sørg for at vende det grundigt sammen hver gang for at undg klumper! Vend tilsidst marengsen i. Fordel moussen i seks serveringsglas og stil dem på køl i 1-2 timer.

Pynt: Lav chokoladespåner* ud fra en blok chokolade. Fordel et godt lag ovenpå moussen og pynt evt. med en enkelt stedmoderblomst. Herefter er desserten klar til servering.


*spånerne laver du fra en plade hvid chokolade opbevaret bed stuetemperatur. Tag en stor, skarp kniv læg den i en vinkel på cirka 30° fra vandret og træk dem hen over chokoladen mod dig selv, så du får chokoladespåner. Hvis ikke chokoladen ruller sammen, skal du ligge kniven lidt mere ned, når du trækker


Dette er bestemt ikke sidste gang,  jeg vil tage nogle mere alternative ingredienser med i køkkenet!

Jeg håber, du vil prøve opskriften af og i så fald, lad mig endelig vide, hvad du synes. Kærligst Tenna.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *