Rocky-Road tærte m. lemoncurd
En formidabel fusion af en klassisk desserttærte med den amerikanske Rocky-Road bar! Ideen var én af dem, som kom ud af ingenting og bare måtte afprøves.
Hvis du som mig er vild med chokolade-overtrunkne skumfiduser og chokolade-nødder i alle afskygninger, så vil jeg garantere, at denne tærte også er noget for dig.
Opskriften kan sagtens halveres, hvis du vil nøjes med at lave én enkelt tærte og/eller du kan vælge at lave nogle små portions-tærter i stedet. Opskriften følger nedenfor.
Opskrift på to tærter (20 cm i diameter) eller 18 små tærter (7 cm i diameter)
Ingredienser
Lemoncurd:
- ¾ blad husblas
- Saft og skal af én økologisk, mellemstor citron
- 175 g sukker
- 2 (pasteuriserede) æg
- 35 g smør
Pistaciemørdej:
- 30 g saltede pistacienødder
- 270 g hvedemel
- 150 g smør
- 100 g flormelis
- 1 stort æg
Rocky-Road ganache:
- 45 g saltede pistacienødder
- 45 g mandler
- 15 g poppet quinoa (kan udelades)
- 70 g mini-skumfiduser
- 300 g mørk chokolade
- 1,5 dL piskefløde
- 30 g glukosesirup
Fremgangsmåde
Lemoncurd: Skær smør i tern og sæt det på køl indtil senere brug. Udblød husblas I koldt vand. Kom citronsaft og -skal i en gryde med de resterende ingredienser og varm massen op ved middel varme til det tykner (ved cirka 83°C – brug evt. et sukkertermometer til at følge temperaturen) og gør dette under konstant piskning for at undgå ’røræg’. Ved de 83°C fortsættes opvarmningen under stadig piskning i 30-60 sekunder, hvorefter gryden tages af varmen. Husblas røres i og dernæst smørret. Når al smørret er smeltet, og lemoncurden er ensartet, overføres den til en skål eller glas og stilles på køl i minimum 4 timer og gerne natten over.
Pistaciemørdej: Mal pistacienødderne til en grov mel på en minihakker og blend dem sammen med smør, mel og flormelis. Saml dejen med ægget og sæt den på køl i 30 minutter. Del dejen i to og rul dem ud til to cirkler med en tykkelse på 2-3 mm. Beklæd tærteformen med dejen og prik bunden med en gaffel. Sæt tærtebunden på køl i 10-15 minutter inden den blindbages i 18-20 minutter ved 175°C varmluft, og derefter bages normalt i yderligere 10-15 minutter. Lad bunden køle helt, og løsn den fra tærteformen, men lad den stadig sidde i formen for at passe på tærten.
Fordel nu et lag lemoncurd i de to tærtebunde og sæt på køl, imens Rocky-Road ganachen laves.
Rocky-Road ganache: Hak pistacienødder og mandler groft. Bland nødderne med quinoa og skumfiduser og sæt blandingen til side til senere. Hak chokoladen groft og hæld det i en skål. Hæld glukosesirup og fløde i en gryde og sæt gryden over middel varme. Lad fløden ramme kogepunktet under omrøring og hæld den herefter straks over chokoladen. Lad det stå 1-2 minutter og rør derefter i skålen til massen samler sig til en homogen, blank ganache. Vend nu hurtigt nødde-quinoa-skumfidusblandingen i chokoladeganachen.
Fordel Rocky-Road ganachen i et jævnt lag på de to tærter. Sæt dem på køl i minimum tre timer, således at ganachen kan sætte sig.
Servering og anretning: Befri tærterne fra tærteformene, placér tærterne på hvert deres kagefad. Pynt med guld og rosa støv.
Tip: Kan du ikke lide skumfiduser, så erstat dem med fx knuste kiks eller tørrede tranebær. Nødderne kan ligeledes udskiftes med andre typer nødder, kiks eller mysli. Brug det du bedst kan lide.
God bagelyst. De bedste hilsener Tenna.
2 kommentarer
Kari
Ønsker opskrift
Pingback: