Kager,  Opskrifter

Julbag II: Juletræs-talkage

Jeg håber du er kommet godt ind i december måned og allerede nu er kommet i julestemning. Hvis du har læst med i sidste uge, ved du at jeg har udviklet en række opskrifter her til december måned, der alle emmer af jul. I sidste uge delte jeg opskriften på de lækreste brunkageflødeboller og i dag er det blevet torsdag og tid til en ny opskrift, som jeg i særdeleshed har glædet mig til at dele med Jer!

Den såkaldte talkage har nemlig været ganske populær de sidste par år, men jeg har slet ikke været med på trenden… Dog fik jeg ideen at lave talkagen i en jule-edition fremfor som de klassiske, der er formet som ja tal eller bogstaver. Denne ide har jeg endnu ikke set og synes det var et sjovt twist. Og bare rolig, jeg har selvfølgelig vedlagt et link til min juletræsskabelon, så det behøver du ikke tænke på 😉

Kagen er bygget op om en krydderkage, der fanger alle julens lækre krydderier. Derpå er en meget let hvid chokoladecreme, som komplementerer den krydrede kage helt perfekt. Sidst men ikke mindst er kagen pyntet med forskellige julelækkerier. Hvis denne kage ikke sætter skub i julehumøret ved jeg snart ikke, hvad der gør!

Opskriften følger selvfølgelig nedenfor, MEN på min instagramprofil (@tennastaerk) vil jeg også dele nogle indlæg med pynt og tilskæring af kagen!


Juletræs-talkage – opskrift til én kage

Hvid chokoladecreme

  • 130 g hvid chokolade
  • 2,5 dL piskefløde

Kom chokoladen i en skål (hak det inden, hvis du ikke som mig bruger små knapper). Kom nu fløden i en gryde og lun det op til kogepunktet under omrøring. Hæld fløden over chokoladen, lad det stå et minuts tid og rør derefter i midten af skålen med en dejskraber til du får en hel homogen masse. Lad det køle en smule inden du lægger film ovenpå cremen og sætter den på køl til den er helt kold – og gerne natten over.

Krydderkage

  • 250 g sukker
  • 185 g brun farin
  • 310 g smør
  • 3 små æg
  • 310 g hvedemel
  • 3 tsk kanel
  • 2,5 tsk kardemomme
  • 2,5 tsk ingefær
  • 2,5 tsk natron
  • 2 tsk nelliker
  • 1/2 dL letmælk

Pisk sukker, brun farin og smør godt sammen til en ensartet masse. Tilsæt æggene ét af gangen og pisk imellem tilsætningen af hvert æg.

Bland hvedemel, kanel, kardemomme, ingefær, natron og nelliker i en skål. Tilsæt 1/2 til dejen og vend det i. Tilsæt den anden 1/2 af mælken og rør det i . Gentag med den resterende mel-krydderiblanding og mælk.

Kom dejen i en form på ca. 30*35 cm. Jeg brugte en kvadratisk justerbar kagering, som jeg satte på en bageplade med bagepapir. Bag nu kagen ved 175°C  til du kan stikke en strikkepind i dejen og den kommer ud ren. Den forventede bagetid er omkring  20-30 minutter

Pebermyntestænger til pynt

OBS: Gør kun dette, hvis du har udstyret til at lave bolcher: Silikonemåtte, sukkertermometer og nogle bolcheskrabere samt smag og farve. Hvis du ikke har disse ting, kan du sagtens nøjes med at købe nogle i mini-størrelse i et supermarked.

  • 2 dL sukker
  • 3/4 dL druesukker
  • 1/2 dL vand
  • 1 mL rød bolchefarve
  • 5 dråber hvid pastafarve (alternativt kan du bruge hvid pulverfarve, dette har jeg dog ikke)
  • 1 mL pebermynteolie

Gør som det første dit bolcheudstyr klar: smør et lag olie på silikonemåtten, bolcheskraberne, og en saks. Afmål desuden farve og smag, så det er klar til brug.

Kom nu sukker, druesukker og vand i en gryde. Kog det op til 165°C og brug et sukkertermometer til at følge temperaturen. Skru gerne ned for blusset, når du kommer til 155°C og sluk evt. helt for blusset ved 162°C, så du ikke får varmet massen for meget.

Hæld den 165°C varme bolchemassen ud på den oliesmurte silikonemåtte. Lad det lige køle i et halvt minuts tid. Del nu massen i to med bolcheskraberne. Tilsæt den hvide farve til den ene halvdel og rød farve til den anden halvdel. Når det er blandet godt ind i bolchemassen tilsættes pebermynteolien (0,5 mL til hver halvdel).

Når masserne er blevet kolde nok til at håndtere, men stadig meget bløde, rulles de ud til to længere stænger og ligges side om side. Herefter skal du arbejde hurtigt. Bolchemassen sætter sig nemlig lynhurtigt. Rul den tofarvede bolchemasse lang og tynd, sno den og klip korte stykker af, der formes som pebermyntestænger.

TIP: Du kan dog forlænge arbejdstiden ved kun at skære et lille stykke af ad gangen og arbejde med det, mens resten er pakken ind i bolchemåtten, hvorunder der ligger både et viskestykke og håndklæde. Alternativt kan du forlænge arbejdstiden en smule ved at have en ovn klar på cirka 100°C.

Opbevar de færdige pebermyntestænger i en lufttæt beholder indtil brug.

Mørdejsstjerne:

Lav udfra juletræs skabelonen en stjerne, der netop passer på kagen. Rul mørdejen ud og skær nogle stjerner. Flyt dem over på en bageplade med bagepapir. Bag dem ved 175°C  til de er gyldne i kanten. Lad dem køle helt, hvorefter den pæneste pensles med et gavmildt lag guldstøv og placeres på kagens top (efter den er skåret ud, men inden du sprøjter den hvide chokoladecreme på.

Formning og samling af kagen

Lav en skabelon af et juletræ med stjerne. Du kan bruge min skabelon (husk at printe i A3) eller selv designe en, der cirka er 30 cm højt og 28 cm på det bredeste sted. Placér skabelonen ovenpå kagen og skær formen ud. Fjern det overskydende kage og brug det evt. til at lave en omgang romkugler.

Løsn forsigtigt kagen fra bagepapiret med en palet, og brug 2 paletknive eller lignende værktøjer til i ét stykke at flytte kagen over på det ønskede serveringsfad. Sørg for at placere kagen korrekt første gang, da det ikke er en kage, man sådan lige flytter rundt på..  Placer nu den guldpenslede  mørdejsstjerne på kagens top.

Pisk den helt afkølede creme op til en fast konsistens. Det kan anbefales at bruge en el-pisker på laveste styrke eller et helt almindeligt håndholdt piskeris. Det er lidt som at piske fløde til en flødeskum, og det er blot vigtigt, at du ikke pisker for længe, så skiller den. Men samtidig skal den også være fast, så de toppe du sætter på kagen holder deres form. Det er derfor vigtigt at være meget opmærksom, da der ikke er langt fra en god sprøjtbar creme til en skilt én af slagsen.

Kom nu chokoladecremen i en sprøjtepose med en rund tyl på 8-10 mm i diameter. Sprøjt toppen af kagen med cremen. Start hele vejen rundt langs kanten, og fyld ud på midten bagefter. På den måde får du det pæneste slutresultat.

Pynt

  • Hjemmelavede (eller købte) mini pebermyntestænger
  • Mørdejsstjerne malet guld
  • Hvide chrysantemum blomster eller andre spiselige blomster
  • Flødebolle-kys
  • Dragee-mandler rullet i guldstøv

Pynt  kagen med pebermyntestængerne, flødebollekys, chokolademandler rullet i guldstøv og de spiselige blomster.

Husk du kan være så kreativ med pynten, som du ønsker. De ting, som jeg har brugt, er blot forslag 🙂 Så hvis du f.eks. ikke lavede brunkageflødebollerne fra sidste uge og ikke lægger inde med flødebollekys, så lav nogle marengstoppe, erstat dem med noget andet eller udelad dem helt. Det er kun fantasien, der sætter grænser 🙂



Juletræsskabelon (husk at printe i A3, så kagen får de rigtige mål):

Juletræsskabelon


Jeg håber, du kan bruge opskriften.

Tøv endelig ikke med at skrive, hvis du prøver opskriften af eller har det mindste spørgsmål til opskriften.

De bedste julehilsner Tenna.


En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *