Chokoladelagkage med hindbær, karamel og kiksebund
Det er efterhånden et stykke tid siden, jeg lavede denne lagkage – og ligeså lang tid siden, at jeg lovede Jer en opskrift. Men nu er opskriften her endelig!
Den primære årsag til min langsommelighed er egentlig, at jeg ikke har kunnet finde ud af, om jeg skulle medtage mit karamellag. Det blev væsentlig mere flydende natten over og ikke den tykke karamel, som planlagt. Karamellen flød derfor lidt ud, da jeg befriede kagen fra kageringen og skulle til at smøre den op. Det var noget værre bøvl… Min mistanke er, at det skyldes syren i hindbærmoussen. Men karamellaget gav samtidig også noget rigtig godt til kagen.. Nu har jeg valgt at lade karamellen blive i opskriften med denne note, så du selv kan vurdere om den skal med eller ej. Samtidig har jeg skrevet, at det skal fordeles på lagkagebunden under chokolademoussen i stedet for på kikse-chokoladebunden, som jeg gjorde. Så burde karamellen ikke ændre konsistens 😉
Men nok karamelsnak. Opskriften nedenfor rækker til én af de kager, som I ser på billedet ovenfor. Du kan selvfølgelig altid lave dobbeltportion 😉 Husk også, at du kan være kreativ med pynten og ændre det til grønne farve, komme et marcipanbånd omkring i stedet for et fint lag smørcreme eller bare holde det helt simpelt med lidt friske hindbær på toppen 🙂
Jeg håber, du har lyst til at give dig i kast med opskriften. Opskriften (og en lille pynte-video) følger efter et par billeder..
Chokoladelagkage med hindbær, karamel og kiksebund – Opskrift til én kage på 20 cm i diameter. Nok til ca. 12 personer.
Chokoladelagkagebunde
- 3 store æg
- 110 g sukker
- ½ tsk vaniliepasta
- 95 g hvedemel
- 17 g kakaopulver
- ¾ tsk bagepulver
- 1 knivspids salt
Pisk æg, sukker og vaniliepasta til en tyk og luftig æggesnaps (Det kan godt tage 5-8 minutter). Bland mel, kakaopulver, bagepulver og salt sammen, hvorefter det sigtes i æggesnapsen. Vend forsigtigt de tørre ingredienser godt ind i æggesnapsen til der ikke er nogle melklumper – sørg for at komme helt ned i bunden af skålen!
Fordel dejen i en springform (20 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 190°C varmluft i ca. 15 minutter til den giver efter, når du rører den på midten. Lad bunden køle inden du deler den i to. Skær evt. toppen af inden, så du får to flade lagkagebunde.
TIP: Lav lagkagebundene som det første og brug dem som målestok for kageringens eksakte diameter. Bundene kan nemlig godt være en smule mindre, når de er færdigbagte, end du umiddelbart regner med.
Karamel
- 15 g smør
- ¾ dL fløde
- 100 g sukker
- 3 spsk vand
- Lidt havsalt
Afvej smørret og skær det i tern. Kom det på køl til senere. Kom fløden i en lille gryde og lun det under hyppig omrøring over middel varme. Det skal ikke koge, bare dampe.
I en anden og gryde blandes vand og sukker. Gryden sættes over blusset og sukkermassen koges op – uden omrøring – til det er gyldenbrunt. Dette tager lidt tid, men hold godt øje, da der ikke er langt fra perfekt gyldenbrun til brændt karamel!
Når sukkersiruppen har den perfekte gyldenbrune farve, tages gryden af varmen. Fløden tilsættes straks ad en 3-4 omgange under kraftig omrøring. Karamellen vil bruse kraftigt op, så brug en grydeske med langt skaft, så du ikke brænder dig på den varme damp.
Når fløden er tilsat og karamellen stoppet med at boble, kommes smørret i den varme karamel. Rør til det er smeltet og smag til med salt. Hæld karamellen i en skål eller et glas og lad den blive helt stuetempereret.
Kiksebund
- 100 g fuldkornsdigestive
- 25 g havrefras
- En knivspids salt
- 125 g god mørk chokolade.
Knus kiks og havrefras med salt i en foodprocessor til det er på størrelse med raps. Smelt chokoladen over vandbad. Vend chokoladen sammen med kikseblandingen og sørg for at alle krummerne er dækket af chokolade.
Placér en justerbar kagering på det ønskede serveringsfad. Juster den i størrelse, så den netop passer om lagkagebundene og kom kageplast rundt langs inderkanten. Fordel kiksekrummerne i et jævnt lag i kageringen og tryk dem godt sammen og grundigt ud i siderne også. Det er vigtigt, der ikke er nogle huller. Så vil hindbærmoussen nemlig kunne løbe ud.
Sæt bunden på køl til chokoladen har sat sig helt.
Hindbærmousse
- 3 blade husblas
- 120 g hindbær
- 55 g sukker
- Saft af ½ citron
- 1/2 tsk vaniljepaste
- 2,25 dL piskefløde
- ¾ dL skyr
Udblød husblassen i koldt vand. Kom hindbær, sukker, vaniliepasta og citronsaft i en gryde. Sæt bær-sukkerblandingen over blus, og lad den ramme kogepunktet for derefter at simre under låg i cirka fem minutter – hold øje med at det ikke koger over. Tag gryden af blusset og sigt saften for at fjerne alle kernerne. Opløs nu husblassen i den lune saft. Lad saften køle til lillefingervarm og pisk imens fløden til en let skum.
Pisk nu skyr sammen med hindbærsaften og vend fløden i af tre omgange. Fordel hindbærmoussen ovenpå kiksebunden, og placér forsigtigt den ene lagkagebund ovenpå moussen. Fordel nu den satte, afkølede karamel i på bunden – lad et par centimeter være ude i siden.
Sæt kagen på køl imens du laver gateau marcel moussen.
Gateau marcel mousse
- 150 g mørk chokolade
- 95 g smør
- 3 æggehvider
- 55 g sukker
- 3 æggeblommer
- 50 g flormelis
- ½ tsk vaniliepasta
Smelt chokolade og smør i en gryde ved middel varme. Lad det køle. Pisk æggehviderne stive med sukkeret i en helt ren skål. Pisk i en anden skål æggeblommer, vaniliepasta og flormelis sammen til det er lyst og luftigt (dette tager lidt tid). Vend den afkølede chokolade-smør-blanding med de lyst-piskede æggeblommer ad nogen omgange, og vend derefter æggehvidere i.
Fordel forsigtigt moussen i et jævnt lag ovenpå kagen og kom den sidste lagkagebund på toppen. Sæt kagen på køl natten over.
Smørcreme
- 250 g stuetempereret smør
- 500 g flormelis
- 2 spsk limesaft
- evt. et par spsk mælk (alternativt fløde) til at justere konsistensen
TIP: Smørcremen kan laves en dag i forvejen og blot opbevares i en kølig vindueskarm i en lufttæt beholder.
Pisk smør lyst og luftigt i 5-10 minutter. Tilsæt ½ af flormelissen og pisk videre i 3-4 minutter – start langsomt indtil al sukkeret er inkorporeret. Tilsæt herefter den anden halvdel af flormelissen samt limesaften og pisk i endnu 3-4 minutter. Tilsæt evt. lidt mælk til smørcremen har en fløjlsblød og smørbar konsistens, der stadig holder form.
Tag nu en smule af den færdige smørcreme fra, som du kan farve i to lyserøde/lillae nuancer til små rosetter og toppe senere.
Giv kagen et tyndt lag smørcreme – et såkaldt crumbcoat – på både toppen og siden. På den måde får du lukket alle krummer i bundene inde. Sæt kagen på køl i 10-15 minutter, så det første lag smørcreme kan få lov at sætte sig. Smør derefter kagen pænt op med den resterende smørcreme.
Måske jeg meget snart skulle lave en ’how to’ om opsmøring..? Hvis du har brug for vejledning kan du altid google dig frem, der findes utallige videoer med tips og tricks til at få en helt fint opsmurt kage.
Sæt den færdigopsmurte kage på køl igen i 10-15 minutter inden du går i gang med at pynte kagen.
Pynt
- Lyserøde macarons (jeg har ingen opskrift på skallerne, da Maja Vases opskrift på hindbærmacarons fra hendes bog ’Majas kager’ er min absolut favorit og jeg vil på ingen måde prøve at slå dem).
- Smørcreme i to nuancer i to forskellige sprøjteposer med to fine stjernetylle.
- Hindbær
- Sølvstøv
- Skovsyre
- Små karamelkugler
- Evt. skrift af tempereret chokolade
Vær’ kreativ med pyntelementerne og kreér en smuk kage. Du kan evt. finde inspiration i videoen nedenunder – det er lidt nemmere end at forklare.
Skriv andlig hvis du har nogen sprøgsmål. Jeg ved, det er en lang opskrift, så der kan sagtens opstå tvivl eller noget du ikke synes, jeg har forklaret godt nok!
De bedste hilsner Tenna.
5 kommentarer
Thea Kusk
Jeg vil rigtig gerne lave kagen, men jeg kan ikke finde en instroktin til hvordan man samler den. Er det noget jeg kan få, eller skal jeg bare gætte mig frem? Beklager hvis jeg spørger dumt, men jeg har ikke arbejdet sindsygt meget med den her slags kager/opskrifter før..
Tenna S
Hej Thea,
Tak for din besked. Nu jeg ser opskriften kan jeg godt forstå din forvirring og det er slet ikke et dumt spørgsmål! Men samling af kagen er en del af fremgangsmåden og begynder i delen med “kiksebund” og følger løbende efter hvert element er lavet.
Jeg har forsøgt at lave opskriften, så det er muligt at lave elementerne i den rette rækkefølge så det er muligt at samle løbende.
Jeg håber det svarede på dit spørgsmål og at du kaster dig ud i kagen.
Du må dog endelig spørge hvis der er noget du vil have hjælp til!
Mange hilsener,
Tenna
Pia
Jeg påtænker at lave denne kage, den ser fantastisk ud.
Jeg vil dog gerne høre om den kan laves weekenden før og fryses ned, så den “bare” pyntes på dagen?
Anne Elsborg
Hej tenna tak for en god opskrift. Jeg har lige lavet kagen. Men du har glemt at skrive hvor meget vanille i hindbæren og der står intet om lime i ingredienser til smørcremen. Bare til info
Tenna S
Hej Anne,
Dejligt du kunne lide opskriften – jeg håber du fandt på noget. Jeg beklager! Men tusind tak for at give mig den information. Det får jeg rettet.
God dag.
Mange hilsener,
Tenna.