Hjemmelavede luksus twix
Vi kender den alle sammen: Twix-baren! En chokoladebar, som de fleste nok associerer med barndommen. En bar, der er helt perfekt til deling, med de to stænger, som er i hver pakke.
Her får i min luksusversion af chokoladebaren. Jeg har skruet lidt ned for det søde og lidt op for det salte får at give den en perfekt balance. Jeg synes bestemt, det er arbejdet værd at lave dem selv 🙂
Opskriften følger nedenfor samt lidt flere billeder af det færdige resultat.
Hjemmelavet luksus twix – opskrift til cirka 18 barer
Ingredienser
Kiksebund:
- 75 g smør
- 125 g hvedemel
- 25 g mandelmel, rismel eller blot hvedemel
- 50 g flormelis
- 1/2 æg
- Et nt nip salt
Karamel:
- 180 g piskefløde
- 180 g lys sirup
- 210 g sukker
- 1 tsk vaniliepasta
- Ca. 1 tsk knust havsalt
- 40 g smør
Overtræk:
- 400 g mælkechokolade
- Evt. lidt guldflager
Fremgangsmåde
Karamel: Beklæd en form på cirka 23×23 cm i diameter med bagepapir. Stil den til side til senere.
Kom piskefløde, sirup, sukker og vaniliepasta i en stor gryde, der sættes over middelhøj varme. Karamellen skal koges op til 127°C. Rør gerne forsigtigt i gryden indimellem. Dette er for at sikre at karamellen ikke brænder på. Du skal dog ikke røre konstant, da det vil øge risikoen for, at karamellen krystalliserer.
TIP: Skru ned for blusset 5-10°C for inden de 127°C, så du bedre kan styre temperaturen det sidste stykke vej.
Når karamellem rammer 127°C tages gryden af varmen. Tilsæt smør og havsalt og rør godt til det er opløst. Hæld nu karamellen i formen og sæt den på køl i 1-2 timer (eller lad den stå på køkkenbordet natten over.
Bund: Smuldr smørret i melet. Bland med flormelis og salt og tilsæt ægget. Ælt hurtigt dejen sammen, og sæt den på køl i en lille times tid. Rul dejen ud på et meldrysset bord eller et stykke bagepapir. Forsøg så vidt muligt at rulle den ud til 23 x 23 cm (eller til den størrelse form, du har lavet karamellen i). Sæt bunden på køl i 10-15 minutter, imens ovnen varmes op til 175°C varmluft. Prik den afkølede bund med en gaffel og bag den i cirka 12 minutter til den begynder at blive brun på midten. Lad bunden køle.
Samling af barerne: Placér forsigtigt mørdejsbunden ovenpå karamellen med bunden op ad. Skær evt. bunden til om nødvendigt.
NOTE: Karamellen bør gerne være lidt blød, hvis den har stået ude natten over. Tager du den direkte fra køl, skal den muligvis have lov lige at stå lidt. Det er vigtigt at karamellen er blød på toppen, så du kan ’lime’ mørdejsbunden på. Såfremt den er for fast, kan du forsigtigt med en bunsenbrænder varme den lidt op.
Skær nu kanterne til med en skarp kniv og skær forsigtigt ud til små barer med en størrelse på cirka 10 x 1,5 cm. Sæt barerne på køl imens du temperer chokoladen.
Chokoladeovertræk: Temperér chokoladen (læs min ’how to’-guide her). Når chokoladen er klar til brug, tages barerne ud af køleskabet og overtrækkes med chokoladen én efter én. Jeg finder det nemmest at overtrække dem med chokolade ved at tage en bar ad gangen, sætte den ned i skålen med chokolade, overøse den med chokolade og løfte den op på en gaffel og forsigtigt banke den overskydende chokolade af.
Flyt den chokoladeovertrukne bar over på et stykke bagepapir og giv den evt. et mønster på toppen med en gaffel. Lad nu chokoladen sætte sig, hvorefter barerne er klar til servering!
Chokoladebarerne er rigtig gode helt frisklavede, hvor bunden stadig er sprød. Den bliver dog lidt blødere dagen efter, selvom smagen stadig er helt i top!
Til de nysgerrige, følger en lille fysisk forklaring herpå: Det er nemlig sådan, at det såkaldte kemiske potentiale er lavere i bunden end karamellen. Dette betyder, at vandet vil bevæge sig fra karamellen og til bunden i et forsøg på at udligne forskellen i det kemiske potentiale 😉
Skriv endelig, hvis du har spørgsmål angående opskriften.
Rigtig god arbejdslyst.
Kærligst Tenna.
2 kommentarer
Esther Egelund Boutrup
Kan man godt bruge denne opskrift til at støbe i en chokoladeform så karamellen kunne man putte i en sprøjtepose?
Tenna S
Hej Esther,
Jeg beklager meget jeg ikke har fået svaret her! Men der ville karamellen fra denne opskrift være lidt for hård, jeg vil i stedet anbefale karamellen i denne opskrift: https://tennastaerk.dk/lyseroede-fyldte-chokolader-med-saltkaramel-og-brombaerganache/
Lav gerne dobbelt portion, så der er nok til at fylde alle chokolader.
KH Tenna