Citron-ingefærtærte med italiensk marengs
Citron og ingefær gør sig fantastisk sammen i det søde køkken! Og netop derfor blev denne lækre dessertærte til. Den er som en klassisk citrontærte; med en sød mørdejsbund, en syrlig citroncreme og brændt marengs på toppen.
MEN dertil er både creme og marengs tilsat ingefær, som giver tærten en skøn varme, og den har fået et moderne udtryk fra det sirligt sprøjtede marengslåg.
Jeg håber, du har fået lyst til at bage med!
Citron-ingefærtærte med italiensk marengs – opskrift til én lille tærte på 18 cm i diameter
Mørdej
- 130 g hvedemel
- 20 g rismel
- 75 g koldt smør
- 50 g flormelis
- 1/4 tsk god vaniliesukker
- 1/2 sammenpisket æg
- 50 g hvid chokolade
Kom hvedemel, rismel, flormelis og smør i en minihakker/foodprocesser og blend det sammen. Tilsæt det halve sammenpiskede æg og saml dejen med hænderne. Sæt dejen på køl 1 times tid inden den rulles ud (brug gerne ventetiden til at lave citron-ingefærcurden).
Rul den afkølede dej ud til en tykkelse på ca. 2 mm på et meldrysset bord. Beklæd tærteformen med dejen og prik bunden med en gaffel. Sæt tærtebunden på køl i cirka 15 minutter inden den blindbages i 15 minutter ved 180°C varmluft, og derefter bages normalt i yderligere 10 minutter til bunden er flot gylden. Lad bunden køle helt, og – hvis du som mig har brugt en tærteform med løs bund – befri tærtebunden fra formen og stil den på det ønskede serveringsfad.
Smelt nu den hvide chokolade over vandbad og pensl et jævnt og dækkende lag på indersiden af tærten (dermed dannes en barriere mellem bund og curd, så bunden holder sig sprød i længere tid). Lad chokoladen sætte sig helt.
Citron-ingefærcurd
- 1 blad husblas
- Saft og skal af 1,5 økologisk, mellemstor citron
- 1,5 spsk friskrevet ingefær
- 270 g sukker
- 3 store (pasteuriserede) æg
- 50 g smør
Skær smør i tern og sæt det på køl indtil senere brug. Udblød husblassen i koldt vand.
Riv ingefæren samt skallen af citronen, og kom det i en gryde med citronsaft, sukker og æg. Varm massen op ved middel varme til det tykner (ved cirka 83°C – brug evt. et sukkertermometer til at følge temperaturen) og gør dette under konstant piskning for at undgå at der dannes røræg i din curd. Ved de 83°C fortsættes opvarmningen under stadig piskning i 30-60 sekunder, hvorefter gryden tages af varmen. Husblassen vrides fri fra vand og opløses i den lune mase. Tilsæt dernæst smørret. Når al smørret er smeltet, og curden er ensartet, hældes den over i en skål eller et glas og stilles på køl til den har stuetemperatur.
TIP: Hvis du har lidt travlt kan du hælde curden i en skål/fad med et stort bundareal, så den køler hurtigere.
Italiensk marengs
Bemærkning: Såfremt du ejer en røremaskine vil jeg klar anbefale at bruge den til at piske marengsen. Røremaskinens store piskeris og høje styrke formår at piske marengsen noget mere fast end en håndmikser, så du dermed får en sej og fast marengs, der er nem at sprøjte ud og holder sin form.
Og derfor; såfremt du bruger en håndpisker, vil du måske opleve at marengsen ikke danner helt faste toppe og dermed opleve, at det er svært at få en helt skarp opsprøjtning. Skulle det vore, kan du evt. lave et lidt mere rustikt look, hvor du smør marengsen ud og laver små ‘bølger’ – det skal nok smage ligeså godt 😉
Når men nok snak, videre til marengsopskriften!
- 125 g sukker
- 0,5 dL vand
- 50 g pasteuriserede æggehvider
- 1 spsk sukker
- 1/4 tsk stødt ingefær
Kom de 125 g sukker i en gryde med vand. Sæt det over blus ved middelhøj varme og lad sukkersiruppen koge op til den rammer 118°C – holdt godt øje, så du får den rette temperatur.
I mellemtiden piskes æggehviderne let luftige og den ene spsk sukker tilsættes lidt ad gangen. Æggehviderne skal ikke være pisket stive, men blot være pisket op til ca. tredobbelt størrelse.
Når sukkersiruppen er klar, hældes den i en tynd stråle ned til æggehviderne mens du pisker på fuld hastighed. Sørg for at hælde langs kanten af røreskålen Pisk til massen har stuetemperatur og marengsen danner faste toppe. Kom marengsen i en sprøjtepose med en flad aflang tyl og sprøjt lange zigzag-strimler hen over kagen i lige baner. Brænd gerne marengsen let på toppen med en gasbrænder.
(Du kan selvfølgelig lave lige det mønster, du har lyst til! Små dutter med en rund tyl, rossetter med en stjernetyl eller fletmønster med en flad tyl – der er mange muligheder!)
Til sidst har jeg pyntet med lidt revet citronskal, ingefærstykker, små spiselige blomsterblade samt guldstøv/-flager. Kagen er nu klar til servering.
TIP: Hvis du ønsker nogle små portionsanrettede tærter i stedet, kan du sagtens lave mørdejen i nogle små tærteforme og ellers følge samme opskrift (Vær’ dog opmærksom på, at de formentlig skal bages i lidt kortere tid).
De bedste bage hilsner Tenna.
2 kommentarer
Jeanet Bøjlund Bauer
Sikke en flot kage! Hvilken tyl bruger du her? Kan du skrive nummer eller sende billede?
Kh. Jeanet
Tenna S
Køre Jeanet
Mange tak! Det er jeg glad for at høre du synes. Jeg ved ikke præcis hvilken tyl det er, da jeg har købt min i udlandet. Men den ligner dog meget en blanding af de to øverste vist her: https://bagebixen.dk/vare/tylle-saet-blomster-nr-102-nr-104-nr-224-nr-352-wilton/?gclid=Cj0KCQjwho-lBhC_ARIsAMpgMoeMUbVhnwgNXnSi2t4p6wF_XQy0CKDgN-WW_MgA4V1gZCLFuN64NI4aAhm7EALw_wcB
Jeg håber du kan finde en tyl, som kan bruger til kagen.
Mange hilsener,
Tenna