Desserter,  Opskrifter,  Små kager, cookies og muffins

Nytårscheesecake på tre måder

Jeg elsker at eksperimentere med pynt og smage! Det er sjældent, jeg laver den samme kage uden at finde på noget nyt pynt eller tilføje et ekstra smagsgivende element.

Denne gang har jeg ikke kunnet styre pynten… det har heldigvis været positivt og ført til denne trio af lækre, portionsanrettede kager, pyntet på tre måder med tre forskellige ingredienser: marcipan, sukker og chokolade.

Kagen i sig selv er egentlig ganske simpel – og velsmagende. Den består af en kiksebund med en frisk ostecreme ovenpå, hvori der gemmer sig en kugle af havtorngele.

Min ide er, at du kan udvælge netop den af de tre versioner, du er vildest med – eller servere en blanding af dem alle tre. Uanset hvad du vælger, lover jeg, at de bringer glæde!


Nytårscheesecakes – opskrift til seks små kager (5 cm i diameter)

Ingredienser 

Havtorngele:

  • ¾ blad husblas
  • 50 g havtorn
  • 50 g appelsinsaft (saft af én appelsin)
  • 2 spsk rørsukker

Kiksebund:

  • 55 g digestive kiks
  • 15 g havrefras (ellers kan de blot erstattes med digestive kiks)
  • 35 g smør

Flødeostecreme:

  • 2,5 blad husblas
  • 150 g flødeost
  • 0,75 dL A38
  • 50 g flormelis
  • 1 tsk vaniliepasta
  • Saft og skal af ½ citron
  • 1,25 dL piskefløde

Pynt 1 –  Marcipanrose:

  • Ca. 30 g marcipan pr. rose
  • Rosa pastafarve
  • Flormelis til udrulning

Pynt 2Sukkerslør (3-4 stk): – BEMÆRK: Skal laves umiddelbart inden servering og må ikke komme på køl!

  • 150 g sukker
  • 1/2 dL vand

Pynt 3 – Chokoladeskive

  • 200 g mørk chokolade uanset antal, da der bør være nok chokolade til en god del chokoladeskiver

Fremgangsmåde

Havtorngele: Udblød husblassen i koldt vand. Kom havtorn, appelsinsaft og rørsukker i en gryde. Sæt gryden over blusset, og lad massen ramme kogepunktet. Sæt låget på gryden og lad det småkoge i 5- 10 minutter. Mas evt. bærrene mod grydens kant med bagsiden af en ske for at få mest muligt saft med. Si saften fra bærrene og tilsæt husblassen til den bær-fri saft. Hæld geleen i 12 små halvkugleforme med en diameter på 3 cm. Sæt dem på frost i 2-3 timer til de er helt frosne og kan befries fra formen.

Bund: Knus kiksene i en minihakker. Kom frasene i og blend igen til disse også er knust til krummer – men med enkelte grovere stykker. Smelt smørret og rør kiksekrummerne i. Placer seks kageringe på 5 cm i diameter på et fad med folie, bagepapir eller lignende i. Kom kageplast rundt langs kanten. Fordel kiksekrummerne i formene og tryk dem godt sammen – evt. lidt op ad kanterne, så du får ét udtryk som på billedet. Sæt kiksebundene på køl, imens ostemassen laves.

Ostemasse: Udblød husblassen i koldt vand. Rør flødeost, A38, flormelis, vaniliepasta og citronskal sammen. Pisk fløden til en meget let skum. Smelt husblas i en gryde ved lav varme. Når husblassen er smeltet, røres citronsaften i, og gryden tages af blusset.  Rør et par spiseskefulde af ostecremen i gryden og hæld massen tilbage til den resterende ostemasse. Rør den sammen og vend tilsidst fløden i. Hæld den færdige ostecreme i en sprøjtepose.

Samling: Saml gele-halvkuglerne to og to til kugler. Kom lidt ostecreme i alle formene og tryk en frossen kugle havtorngele i. Fordel den resterende mousse i ovenpå. Ryst evt. formene eller bank dem forsigtigt i bordet for at få en helt glat overflade. Sæt kagerne på køl et par timer eller natten over.

Anretning: Befri kagerne fra kageringen og kageplasten. Pynt med enten en marcipanrose, sukkersløret eller en chokoladeskive  (Se hvordan du laver alle tre ting nedenfor).

Marcipanrose: Indfarv marcipanen i en rosa farve og rul den ud i rigeligt flormelis til en tykkelse på knap 1 mm. Udstik to cirkler på 6 cm i diameter og to cirkler på cirka 8 cm i diameter. Tryk kanten endnu tyndere mellem to fingre. Tag én af de små cirkler, fold den på midten og rul den sammen om sig selv. Fold den anden lille cirkel på midten og rul den rundt om. Gør det samme med de to store marcipancirkler – sørg for at lukningerne sidder forskellige steder, så får du det pæneste resultat.

Ret lidt på bladene, så du får en flot, åben rose og skær bunden til, så rosen kan stå selv.

Sukkerpynt: Kom sukker og vand i en tykbundet gryde. Sæt gryden ved høj varme og kog det op til 152°C. Skru gerne ned, når du rammer 140-145°C, så du bedst kan kontrollere, at sukkeret når den rette temperatur. Lad endelig vær’ at røre i sukkerlagen! Hvis der sidder sukkerkrystaller op langs siden af kanten, kan de pensles ned med en bagepensel fugtet med vand.

Når sukkeret når 152°C stilles det til siden i et par minutter til det bliver en anelse tykkere. Dyp et piskeris eller to sammenbundne gafler med deres ryg mod hinanden i karamellen og ryst den kraftigt over et stykke bagepapir lagt over en kagerulle, vinflaske eller lignende. Hvis du blot får små dråber karamel på bagepapiret, skal karamellen have lov at stå længere.

Når du har nok sukker foldes det forsigtigt til en løspakket kugle med en diameter svarende til kagen.

Chokoladeskive: Temperér chokoladen. Kom en lille teskefuld af den temperede chokolade på et stykke bagepapir. Tag et glas eller anden genstand med en flad bund (diameter 6 til 7 cm) og tryk det ned ovenpå chokoladen. Lad glasset stå et par sekunder og løft derefter glasset op. Sørg for at holde godt fast på bagepapiret, imens du gør dette. Lad chokoladen sætte sig og brug en kagering på 5 cm i diameter (samme diameter som kagen er støbt i) til at få en perfekt passende cirkel. Pensl evt. chokoladen med lidt guldstøv får at få et ekstra festligt look.

Jeg indrømmer blankt, at man lige skal kende teknikken med chokoladen og forsøge et par gange, førend det lykkedes. Men øvelse gør mester, og den tempererede chokolade kan altid smeltes om, hvis du ikke bliver tilfreds med chokoladen.


Så er der ikke andet at sige end god bagelyst og rigtig godt nytår! 😉

Kærligst Tenna.


 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *