Klassiske mini-flødeboller
Indimellem skal det bare være klassisk og godt. Dagens opskrift er lige netop dette – blot i en mini-størrelse. Jeg havde flødebollerne med på både studie, arbejde og til min familie (for ja, det blev til en del flødeboller i denne opskrift), der alle har godkendt dem!
Det er desuden min erfaring, at det faktisk er nemmere at dyppe flødebollerne når de er lidt mindre end ved normal størrelse. Så hvis det er første gang du kaster dig ud i at lave flødeboller, vil jeg klart anbefale denne opskrift. Så jeg vil ikke skrive så meget mere end blot give jer opskriften.
Klassiske mini-flødeboller – 30-40 stk.
Kransekagebund
- 125 g marcipan
- 45 g flormelis
- 8 g past. æggehvide
- Flormelis til udrulning
Ælt ingredienserne sammen i en skål. Kom lidt flormelis på bordet og rul marcipanmassen ud til en tykkelse på ca. 1/2 cm. Udstik små bunde på 3,5 – 4 cm i diameter.
Flyt dem forsigtigt over på en bageplade med lidt mellemrum imellem. Bag dem ved 180°C til de alle er let gyldenbrune. De skal bages i ca. 5 min – men hold godt øje med at de ikke får for længe i ovnen.
Lad bundene køle imens du laver flødebolleskummet.
Flødebolleskum
- 225 g sukker
- 110 g glukosesirup
- 75 g vand
- 120 g past. æggehvide
- 1,5 spsk sukker
- Korn fra 1/2 vaniljestang
- evt. lidt vaniljepulver
Kom de 225 g sukker samt glukosesirup og vand i en gryde. Rør forsigtigt i gryden for at blande sukker og vand sammen. Varm nu massen op til kogepunktet med hyppig, men stadig forsigtig omrøring til du ikke kan mærke for mange sukkerkrystaller længere. Fortsæt opvarmningen til 117°C – brug et sukkertermometer til at følge temperaturen.
Imens sukkersiruppen koges op, piskes æggehvider skummende, og sukkeret tilsættes lidt ad gangen Pisk indtil æggehviderne er 2-3 doblet i volumen.
Når sukkersiruppen er klar, hæld den ned ad kanten på røreskålen i en tynd stråle, mens du fortsat pisker på middel til høj hastighed. Pisk på fuld hastighed til flødebolleskummet er helt fast (ca. 5-8 minutter). Tilsæt nu vaniljekorene og pisk kortvarigt igen til de er jævnt fordelt.
Kom skummet i en sprøjtepose med en rund tyl (1 cm i diameter). Sprøjt toppe af skummet på de afkølede mørdejsbunde. Lad skummet sætte sig imens du gør klar til at overtrække flødebollerne.
Chokoladeovertræk
- 400 g mørk chokolade
- 48 g kakaosmør
OBS: Tilsætningen af kakaosmør sørger for at chokoladen er mere tyndtflydende, så det er nemmere at overtrække flødebollerne. Hvis du ikke tilsætter kakaosmør bliver chokoladen meget tyk, og det er svært at overtrække flødebollerne medmindre du har prøvet det mange gange før! Så jeg vil bestemt anbefale dig at købe noget kakaosmør. De fleste kage-/bagebutikker forhandler det.
Afvej chokoladen og tag 160 g fra til senere. Hak halvdelen semi-fint og den anden halvdel helt fint.
Kom de nu resterende 240 g chokolade samt kakaosmør i en skål over vandbad. Varm det op til 47–50°C, og tag gryden af varmen. Tilsæt den semi-finthakkede chokolade du satte til side. Når den semi-finthakkede chokolade er næsten smeltet, tilsæt da lidt af den finthakkede til chokoladen er under 34°C. Du kan læse meget mere her.
Hæld chokoladen i en lille kop, og du kan nu begynde at overtrække flødebollerne: Dyp blot flødebollerne én efter én i chokoladen og lad dem efterfølgende dryppe godt af inden du vender dem op og placerer dem på et stykke bagepapir for at sætte sig.
Tip: Stil koppen med chokolade i et lunkent vandbad (ikke varmt!). på den måde holder chokoladen temperaturen længere. Vær’ MEGET opmærksom på ikke at få vand i chokoladen. Bare én dråbe gør chokoladen tyk og umulig at bruge til at overtrække flødebollerne.
Nu er flødebollerne færdige og klar til at blive nydt. De kan også sagtens holde sig en 3-4 dage på køkkenbordet eller i køleskabet i 1-2 uger.
God fornøjelse i køkkenet! Du må endelig sige til hvis du har nogen spørgsmål til opskriften, så vender jeg tilbage hurtigst muligt.
Tusind tak for at læse med <3
De bedste hilsner Tenna.