Julebag I: Brunkageflødeboller
Jeg har sådan glædet mig til at kunne løfte sløret for de juleopskrifter, jeg har arbejdet på at udvikle. De er gennemsyret at jul i både udseende og smag, og du kan ikke undgå at komme i julehumør, hvis du kaster dig ud i en af opskrifterne. Jeg har i hvert fald været i en lille julebobbel siden jeg i starten af November udviklede og testede alle opskrifterne 😉
I dag kommer første opskrift, som er de lækreste brunkageflødeboller overtrukket med lys chokolade. Brunkager og lys chokolade er bare en virkelig lækker kombi, hvis du spørger mig!
Jeg håber, du vil følge med de næste par uger her i December, hvor der hver Torsdag kommer en lækker juleopskrift. Alle opskrifterne kommer selvfølgelig her på min blog, MEN de er suppleret med en række små video-guides samlet i et højdepunkt på min instagramprofil (@tennastaerk), der gerne skulle gøre opskrifterne endnu nemmere at forstå.
Brunkageflødeboller – opskrift til 16 små flødeboller.
Mørdej
- 150 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 75 g smør
- 1 tsk kanel
- Ét nip salt
- 1 æggeblomme
Bland mel, flormelis, kanel, salt, og smør i en foodprocesser. Kør det til smørret er godt smuldret i melet. Tilsæt ægget og saml dejen med hænderne. Ælt endelig ikke mørdejen mere end nødvendigt. Det har den ikke godt af.
Sæt film over skålen og sæt mørdejen på køl i en lille times tid.
Rul den afkølede mørdej ud til en tykkelse på 2-3 mm på et meldrysset bord. Udstik 16 små cirkler med en diameter på 4,5-5 cm. Brug en helt rund udstikker eller én med en let bølget kant. Flyt dem over på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 175°C varmluft i 5-8 minutter til de er godt gyldne.
Lav evt. også nogle små bogstaver f.eks. J, U og L til at pynte flødebollerne med. Jeg har nogle meget fine små udstikkere til dette, men hvis du ikke har dem, kan du forsøge at skære bogstaverne ud i hånden, finde på noget andet eller helt undlade denne detalje.. Bogstaverne skal selvfølgelig også bages, men vær’ obs på, at de lige skal have et par minutter kortere end mørdejsbundene!
Gem resten af mørdejen i en tætlukket pose i køleskabet i op til én uge eller smid det på frost. Denne mørdejsrest skal f.eks. bruges i næste uges kage.
Brunkage-flødebolleskum
- 150 g rørsukker
- 70 g glukosesirup
- 50 g vand
- 85 g past. æggehvide
- 1 spsk sukker
- 1 spsk. brunkagekrydderi
Kom de 150 g rørsukker, glukosesirup og vand i en gryde. Rør forsigtigt i gryden uden at sukkeret kommer op ad siderne. Dette for at hjælpe de relativt store rørsukkerkrystaller med at blive en smule opløst.
Varm nu massen op til kogepunktet med hyppig, men stadig forsigtig omrøring til du ikke kan mærke for mange sukkerkrystaller længere. Fortsæt opvarmningen til 117°C. Brug et sukkertermometer til at følge temperaturen.
Imens sukkersiruppen koges op, piskes æggehvider skummende, sukkeret tilsættes lidt ad gangen og der piskes fortsat indtil æggehviderne begynder at blive stive. Tilsæt sukkersiruppen i en tynd stråle under omrøring ved fuld hastighed. Pisk til flødebolleskummet er helt fast (5-8 minutters tid). Tilsæt nu brunkagekrydderier og pisk godt til det er helt inkorporeret. Vend det evt. let sammen med en dejskraber, så du er sikker på, at brunkagekrydderiet er jævnt fordelt i skummet.
Kom skummet i en sprøjtepose med en rund tyl (1,8 cm i diameter). Sprøjt toppe af skummet på de afkølede mørdejsbunde. Lad gerne skummet sætte sig ½ time, inden du går i gang med at lave chokoladeovertrækket.
TIP: Du vil formentlig have noget flødebolleskum til overs. Sprøjt små toppe på et stykke bagepapir med lidt mellemrum imellem og bag det ved 100°C varmluft i cirka 1 time. Derved får du nogle lækre, små flødebolle-kys, som du meget fint kan bruge til at pynte næste uges kage med.
Chokoladeovertræk
- 225 g mælkechokolade (jeg bruger callebaut)
- 28 g kakaosmør
OBS: Måske du skal lege lidt med ratioen mellem chokolade og kakaosmør her. Det kommer an på, hvilken chokolade du benytter, da der kan være lidt forskel på deres evne til at flyde). Tilsætningen af kakaosmør er med til at gøre chokoladen mere tyndtflydende, så det er muligt at overtrække flødebollerne. Hvis du ikke tilsætter kakaosmør biiver chokoladen meget tyk og det er ikke muligt at overtrække flødebollerne.
Afvej chokoladen og tag 60 g fra til senere. Kom de nu 165 g chokolade samt kakaosmør i en skål over vandbad. Varm det op til 45°C, tag gryden af varmen og tilsæt de 60 g chokoladeknapper du satte til side. Når chokoladen er kølet ned til 30 °C og alle chokoladeknapperne er smeltet kan du lave en lille test for om chokoladen er tempereret og klar til brug. Hvis du er itvivl om tempereringsprocessen, kan du læse min tempereringsguide her.
Kom chokoladen i en lille kop, og du kan nu begynde at overtrække flødebollerne: Dyp blot flødebollerne én efter én i chokoladen og lad dem efterfølgende dryppe godt af inden de sættes på et stykke bagepapir for at sætte sig. Hvis du har valgt at lave noget pynt, sættes det på med det samme inden chokoladen har sat sig.
Tip: Lun koppen en smule ved at komme varmt vand i den et par minutter, hælde det ud og tørre koppen grundigt. Dette er for at koppen har nogenlunde samme temperatur som chokoladen og ikke køler chokoladen flere grader, idet den bliver hældt over i koppen.
Nu er flødebollerne færdige og klar til at blive nydt. De kan også sagtens holde sig en 3-4 dage på køkkenbordet eller i køleskabet.
Jeg håber, du vil kaste dig ud i opskriften! Husk på, at jeg har samlet en række videoer fra produktionen på min instagram profil under højdepunktet ‘Brunkageflødeboller’. Så er der lidt hjælp at hente på vejen mod at opnå et godt resultat.
Tøv endelig ikke med at kontakte mig, hvis du prøver opskriften af eller har det mindste spørgsmål.
De bedste hilsner Tenna.
En kommentar
Pingback: