Langtidshævet kanelbrød
Anden opskrift i min mini-serie om kager til efterårsferien kommer her. Et lækkert kanelbrød, som hele familien kan samles om til brunchen eller eftermiddagskaffen.
Jeg har af flere omgange forsøgt at finde den perfekte opskrift på et kanelbrød – både hvad angår gærdejen, kanelsmørret samt bagetid og temperatur. Af de mange kanelbrød jeg har lavet og/eller smagt er dette min absolutte favorit. Dejen er ikke det mindste tør, men derimod dejligt fugtig med en lækker karamelliseret yderside!
Langtidshævet kanelbrød – opskrift til to brød
Ingredienser
Gærdej:
- 12 g gær
- 3,5 dL skummet- eller minimælk
- 2 g kardemomme
- 3 g salt
- 40 g æggeblomme (svarene til 2 blommer)
- 100 g sukker
- 100 g hvid hvede
- 450 g hvedemel (proteinindhold gerne 11 g protein pr 100 g eller derover)
- 100 g smør
Kanelsmør:
- 150 g smør
- 2 tsk kanel
- 80 g sukker
- 80 g brun farin
Fremgansmåde
Aftenen forinden: Opløs gæren i mælken. Tilsæt derefter kardemomme, salt, æggeblomme og sukker. Rør til al sukkeret er opløst i mælken og kom derefter den hvide hvedemel i dejen.
Rør slutteligt den almindelige hvedemel i. Hold evt. lidt af melen tilbage eller tilsæt lidt ekstra alt efter behov. Dejen skal gerne være let klistret efter cirka 10 minutters æltning på en røremaskine ved middelhøj hastighed .
Tag nu smørret direkte fra køleskabet og kom smørret i dejen lidt ad gangen, mens du forsat ælter dejen på røremaskinen. Når alt smørret er tilsat, fortsæt da æltningen i 5-10 minutter. Stil herefter dejen til hævning på køl natten over.
Næste morgen: Bland alle ingrediernser til kanelsmørret og stil kortvarigt kanelsmørret til side. Tag nu dejen ud af køleskabet og del den i to. Tag den ene halvdel og rul den ud til en firkant på 40 x 40 cm på et rigeligt meldrysset bord. Flyt gerne lidt rundt på dejen undervejs, så den ikke sætter sig fast på bordet. Fordel halvdelen af kanelsmørret på dejen og rul den stramt sammen. Tag nu dejen og klip den op på langs, næsten helt til enden. Tag de to åbne halvcylindere og sno dem sammen med åbningen opad.
Kom bagepapir i bunden af en springform på 18 cm i diameter og smør siderne grundigt med smør. Form den flettede dej til en cirkel, og flyt den forsigtigt over i bageformen.
Gentag det samme med den anden halvdel dej, så du får to kanelbrød..
Lad nu kanelbrødene hæv i 1 time, og bag dem derefter ved 180°C i cirka 25 minutter til den er godt gylden på toppen.
Lad kanelbrødene køle let og befri dem fra formene. Kagen kan nydes med det samme, men også sagtens gemmes til senere.
Et par billeder fra processen:
‘
Hvis du er til kanelsnegle, kanelsnurrer og alt i den dur, lover jeg at du ikke bliver skuffet!
God bagelyst. Kærligst Tenna.
En kommentar
Pingback: