Kransekage ur

Hvis du ønsker at imponere dine nytårsgæster, så er dette kransekageur det perfekte valg til når klokken slår 12! Et sandt mesterværk, hvis jeg selv skal sige det.

Nytåret er for mig foruden en festlig aften også altid en god undskyldning for at kreere en lækker dessert og en kransekage. Den klassiske kransekage skulle dog udfordres lidt, da jeg for to år siden lavede dette kransekageur for første gang. Jeg lavede det så igen også sidste år (se resultatet fra begge år under opskriften), og det er for mig et lille hyggeprojekt.

Så skal du også udfordre den klassiske kransekages udseende i år, så et sådant kransekageur det perfekte valg!


Kransekageur - Opskrift til ét stort ur (nok til 15-20 personer)

Ingredienser

Urskive og snirkler:

  • 250 g Mørk chokolade
  • 200 g Hvid chokolade

 Kransekagemasse:

  • 800 g marcipan
  • 300 g flormelis
  • 1,5 pasteuriseret æggehvide

Glasur:

  • Flormelis og æggehvide til glasur

Fremgangsmåde

Chokoladeurskive og snirkler: Temperér den hvide chokolade, og smør det ud i et jævnt lag (1-2 mm tykt) på et stykke bagepapir. Drys evt. en anelse rosa- og guldstøv på bagepapiret for at få et udtryk som på billedet. Lad chokoladen sætte sig en anelse og udstik herefter en cirkel med en kagering på 16-17 cm i diameter. Lad herefter chokoladen sætte sig helt, hvorefter chokoladeskiven kan løsnes fra bagepapiret.

Temperér dernæst den mørke chokolade, og kom det i et kornét eller en sprøjtepose med et lille hul. Pynt uret med tal og visere. Sørg for, at der er 2-2,5 cm rundt i kanten således at der er plads til samlingen af uret senere. Sprøjt ligeledes nogle chokoladesnirkler, der skal pryde uret. Sprøjt dem gerne dobbeltsiddet Dvs., at når du har sprøjtet snirklerne, og de har sat sig, så vendes de og mønstret gentages på den anden side. Dette gør dem pæne fra begge sidder, og samtidig bliver de lidt mindre skrøbelige.

 

Kransekage: Ælt marcipan, flormelis og æg sammen til en sammenhængende masse. Rul to stænger med en længde på 50 cm og tre stænger med en længde på 42 cm. De skal alle have en diameter på 2-2,5 cm. Saml enderne på stængerne, så du får fem cirkler. Sørg for de er helt runde og brug fingrene til at gøre cirklerne lidt trekantede. Jævn overfladen, så cirklerne er lige høje hele vejen rundt. Bag ringene ved 190°C i 10-12 minutter til de er gyldne. Lad dem køle på bagepladen, så du ikke risikerer at knække dem. De er ret bløde, lige når de kommer ud af ovnen, men de sætter sig efter de er kølet ned.

 

Pyntning og samling: Bland æggehvide og flormelis til en sej og tyktflydende masse. Kom det i en sprøjtepose og klip et lille hul. Sprøjt ringene i et klassisk kransekagemønster, og lad glasuren tørre. Stabl de tre mindste ringe, og brug glasuren til at lime dem sammen. Disse skal udgøre fundamentet og kan evt. sættes fast på det ønskede serveringsfad.

Temperér en ny portion mørk chokolade og kom det i et kornet eller en sprøjtepose. Tag nu de store ringe, der skal være rammen om urskiven. Kom lidt tempereret mørk chokolade hele vejen rundt på den af ringene, der skal være fortil og sæt chokoladeskiven fast herpå – sørg for at sætte den midtpå, så alle tallene kan ses. Lim også bagsiden på med et godt lag tempereret chokolade, og lad chokoladen sætte sig helt inden du flytter på uret.

Placér nu urskiven lodret ovenpå de tre stablede ringe, og brug rigeligt mørk chokolade til at fæstne uret til fundamentet.

Pynt desuden toppen med chokoladesnirkler. Disse sættes fast med lidt tempereret chokolade i mellemrummet mellem de to kransekageringe i urskiven. Find også lidt andet nytårs-halløj frem til at pynte med.


Kransekagen kan laves dagen før og stå med en stor frysepose udover. Chokoladesnirklerne og chokoladeskiven kan snildt laves allerede idag.


Jeg indrømmer blank, at uret her tager lidt tid at lave, MEN det er primært pga. urskiven af chokolade samt snirklerne. Hvis du vil have projektet mere overkommeligt, kan du vælge blot at pynte med flag eller andet, der ikke er  snirkler samt lave urskiven af pap. Jeg er overbevist om, at resultatet stadig bliver rigtig godt!

Jeg håber i allerhøjeste grad, I kan bruge opskriften på dette kransekageur! Skulle du vælge at lave det, så fortæl endelig om resultatet, uanset hvordan slutresultat bliver. Elsker at se, når I bruger mine opskrifter 😀

Rigtig godt nytår. Kærligst Tenna.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *